RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skutt i hodet av massemorderen

Alonzo Lunsford
Alonzo Lunsford Foto: Chuck Burton (AP Photo)
Sist oppdatert:
Alonzo Lunsford så hele massakren på Fort Hood. Selv ble han skutt i hodet.

Fort Hood (NTB-AFP-Reuters): Lunsford var den første som inntok vitneboksen da rettssaken mot majoren og psykiateren Nidal Hasan (42) startet i Texas tirsdag.

Hasan var psykiater ansatt i det amerikanske forsvaret da han i 2009, iført uniform, plutselig startet massakren som tok livet av 13 ubevæpnede soldater, og såret 32 andre på militærbasen Fort Hood 5. november 2009.

Hasan, som har gitt advokatene sine sparken og forsvarer seg selv i retten, åpnet rettssaken med å fortelle juryen at han avfyrte skuddene.

Sperret utgangsdøren
Lunsford beskrev blodbadet i detalj i retten, mens han pekte ut de sju stedene hvor Hasans kuler har etterlatt merker på stabssersjantens store kropp.

Han mintes hvordan folk umiddelbart stivnet i sjokk da Hasan åpnet ild mot soldatene som befant seg på Fort Hood i påvente av å utstasjoneres i Afghanistan.

Soldatene, som befant seg i en bygning hvor soldater gjennomgikk helseundersøkelser, løp i dekning, men ifølge Lunsford var det ingen steder de kunne gjemme seg fordi Hasan hadde sperret utgangsdøren.

Lunsford faller i bakken av det første skuddet, som treffer ham i hodet.

- Jeg prøvde å kravle meg fram til skrivebordet, men så blir jeg truffet i ryggen. På dette tidspunktet bestemmer jeg meg for å spille død, forteller sersjanten.

Deretter gikk Hassan ut av bygningen hvor han fortsatte skytingen.

Byttet side
Hasan brukte mindre enn to minutter på sin innledende forklaring, hvor han fortalte juryen om hvordan han bestemte seg for å gå til hellig krig mot USA.

- Jeg var på feil side, men jeg byttet side, sa Hasan, som sitter i rullestol etter at han ble lam fra hoften og ned da han ble skutt av militærpoliti som grep inn for å stanse massakren.

Hasan skjøt mot de ubevæpnede soldatene bare dager før han skull ha blitt utplassert til Afghanistan. Han har tidligere forklart at han begikk massakren for å beskytte muslimer og Taliban i Afghanistan mot angrep fra amerikanske soldater.

- Vi kommer til å bevise at Hasan ikke ønsket å bli utstasjonert, og at han følte en jihad-plikt til å drepe så mange soldater som mulig, sier oberst Steve Henricks i den militære påtalemyndigheten og refererer til muslimsk hellig krig.

Al-Qaida
Krigsrettens dommer, oberst Tara Osborn, har avvist den tiltaltes tilbud om å erkjenne seg skyldig i bytte mot å bli spart for dødsstraff.

Pentagon har karakterisert hendelsen som «vold på arbeidsplassen», men en rekke av ofrene har bedt om at saken vil bli behandlet som terrorisme slik at de kan få høyere oppreisning.

Dommeren har forbudt påtalemyndigheten å nevne terrorisme som motiv under rettssaken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere