Gå til sidens hovedinnhold

- Skutt i øyet av sikkerhetsstyrker

Kraftige sammenstøt mellom politi og opposisjonstilhengere. Fire personer skal være drept.

Minst fire opposisjonstilhengere skal ha blitt drept i sammenstøt med iransk politi i hovedstaden Teheran tredje juledag, melder nyhetsbyrået AP.

Nyheten er meldt på en reformvennlig, iransk nettside. De angivelige drapene skjedde under en demonstrasjon mot myndighetene søndag.

- Skutt i øyet
Nettavisen får bekreftet fra annet hold at minst én ung mann er skutt og drept.

- Vi kan bekrefte at en person er drept. Han ble skutt i øyet av sikkerhetsstyrker i Teheran ved tolvtiden iransk tid. Folk forsøkte å frakte liket hans av gårde mens de ropte «ned med Khamenei» (øverste leder red.anm.). Dette provoserte sikkerhetsstyrkene, som svarte med å ta liket fra dem, sier Shahin Gobadi, medlem av National Council of Resistance of Iran (NCRI), til Nettavisen.

NCRI er en organisasjon som har base i Paris og anser seg selv for å være en iransk eksilregjering.

Opptøyene startet etter at opposisjonstilhengere oppfordret folk til å ta ut i gatene samtidig som at den sjiamuslimske høytiden ashura nådde sitt høydepunkt. Iran har vært preget av en rekke sporadiske demonstrasjoner de siste dagene hvor sikkerhetsstyrker og politi har svart med tåregass, melder BBC.

Men søndag endte det altså i et blodbad. Hundrevis av politimenn og sikkerhetsvakter skal ha vært mobilisert i forkant av demonstrasjonen søndag.

Ulovlig å demonstrere
Tilhengere av opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi har varslet at de vil bruke den sjiamuslimske høytiden til å vise misnøye over president Mahmoud Ahmadinejad og landets øverste leder ayatollah Ali Khamenei.

Grunnen til dette skal være at opposisjonen ikke får lov til å demonstrere på offentlig sted, og dermed bruker høytiden til å demonstrere fordi det da er millioner av mennesker som feirer i gatene.

Stemningen har toppet seg i Iran etter at den innflytelsesrike dissidenten ayatollah Hoseyn Ali Montazeri (87) døde i forrige uke.

Nettavisen følger saken.

Kommentarer til denne saken