Gå til sidens hovedinnhold

Skutt og drept da de viste sympati for Egypt

Regimets agenter skal ha kjørt rundt på motorsykler og skutt ned demonstranter.

To unge iranere ble skutt og drept da de demonstrerte i Teheran mandag. Mennene var blant tusenvis av mennesker som tok ut i gatene i Teheran mandag for å vise sympati for demonstranter i Egypt, Tunisia og andre diktaturer.

Ifølge organisasjonen Human Rights Activists News Agency ble Sane Zhaleh (26) skutt og drept i Teheran sentrum mandag. En annen ung mann, Mohammad Mokhtari (22) ble også skutt på samme sted mandag. Han døde på sykehus tirsdag.

Iranske myndigheter bekrefter overfor statlige medier at mennene ble drept i forbindelse med demonstrasjonene, men hevder opposisjonen sto bak drapene.

- Sivile agenter på motorsykler
Men ifølge ubekreftede meldinger ble sivile agenter fra regimet observert på motorsykler midt i folkemengden i den iranske hovedstaden. Ifølge vitner var motorsyklistene væpnet med skytevåpen, og skal ha skutt på demonstrantene.

- Det er det ingen tvil om at dette har skjedd. Det er blitt skutt med revolver av regimets agenter som satt på motorsykler. En av de drepte er en regimekritiker, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

1500 personer skal ha blitt arrestert under mandagens demonstrasjoner, melder Iran Human Rights på sine nettsider. Det offisielle tallet er imidlertid 150.

Sammenstøtt i begravelsen
Onsdag formiddag er det meldt om store sammenstøtt under begravelsesprosesjon Sane Zhaleh som startet ved Universitetet i Teheran. Ifølge den statlige, iranske TV-kanalen IRIB var det ulike opposisjonsgrupper som barket sammen under begravelsen til 26-åringen, melder BBC.

- Studenter og folk som deltok på begravelsesseremonien har barket sammen med et begrenset antall folk som angivelig er tilknyttet opposisjonsbevegelsen, og jaget dem vekk ved å rope slagord som død over hyklerne, ifølge meldingene til den statsstyrte TV-kanalen.

- Sperret av alle gatene
BBCs journalist på stedet, Mohsen Asgari, skal ikke ha sett noen store sammenstøt, men opplyser at alle veiene inn mot universitetet er blitt blokkert av politiet. Ifølge ham var det kun tilhengere av regimet som slapp gjennom politisperringene.

- Det som har skjedd i dag er veldig stygt. Basij, som er regimets militser, er ansvarlig for drapet. De har arrangert begravelsen og har fremstilt ham som et medlem av Basij. I tillegg har de stengt hans medstudenter inne, slik at de ikke kan delta på begravelsen, sier Amiry-Moghaddam.

- Først dreper de ham, og så bruker de liket til å bane vei for å drepe enda flere. De har jo sverget hevn, sier han.

Myndighetene har allerede beskyldt opposisjonsbevegelsen for å stå bak drapet på 26-åringen.

- Manipulerte bilder av Zhaleh
Ifølge Amiry-Moghaddam har det statlige nyhetsbyrået Fars manipulert bilder av Zhaleh for å få ham til å ligne mer på en Basij-soldat.

Amiry-Moghaddam tør ikke å spekulere på om det vil komme flere demonstrasjoner i Iran de kommende dagene. Men han sier regimet vil jobbe aktivt med å undertrykke enhver plan om å iverksette nye protester.

- Nå kommer regimet til å sende sine mobber rundt i Iran for å spre frykt. Deres terrorstrategi i januar var å henrette 85 personer, hvor tre av dem var regimekritikere. Dette har ikke fungert, så da må de tenke ut noe enda verre. Det er det som bekymrer oss. Dette er et meget brutalt regime som føler seg truet, sier Amiry-Moghaddam.

Samtidig fortsetter dominoeffekten å spre seg i Nord-Afrika og Midtøsten etter opptøyene i Egypt og Tunisia.

Sammenstøt i Jemen
I Jemen har regimetilhengere barket sammen med demonstranter onsdag formiddag. Regimetilhengerne gikk til angrep med batonger og kniver, men opprørspolitiet klarte ikke å skille de to partene fra hverandre, melder Reuters.

Demonstrantene hadde samlet seg utenfor Universitetet i Sana’a med krav om at president Ali Abdullah Saleh skal trekke seg fra makten. Saleh har sittet ved makten i 30 år. Presidenten har lovet at han ikke stiller til gjenvalg i 2013.

Dette er fjerde dagen på rad med protester i Jemen.

Opptøyer i Libya
I byen Benghazi i Libya skal det ha oppstått voldelige opptøyer natt til onsdag etter at en regimekritiker ble pågrepet av politiet, melder BBC. Ifølge øyenvitner var det minst 200 demonstranter i gatene.

Flere demonstranter skal ha kastet steiner på opprørspolitiet, som besvarte protestene med vannkanoner, tåregass og gummikuler. Så langt har ikke myndighetene kommentert opptøyene. Diktator Muammar al-Gaddafi har styrt landet med jernhånd de siste 40 årene.

Kommentarer til denne saken