*Nettavisen* Nyheter.

Skutt på seks meters hold

Foto: Forsvaret (SCANPIX)

En afghansk mann på motorsykkel ble lørdag skutt av norske soldater nord for Meymaneh.

26.07.09 22:24

– Ingenting tyder på at våre soldater har brutt prosedyrene for bruk av makt, sier generalmajor Finn Kristian Hannestad, operasjonssjef ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) etter hendelsen nord for Meymaneh lørdag der en lokal mann på motorsykkel ble skutt av norske soldater. Han døde senere av skadene. En gutt som satt på motorsykkelen skal ha sluppet uskadd fra episoden.

Nektet å stoppe
Ifølge en pressemelding fra Forsvaret kjørte mannen mot soldatene, men stoppet ikke på tross av flere håndsignaler, tilrop på lokalt språk og varselskudd.

– Da motorsyklisten var 20 meter unna, løsnet soldatene et varselskudd. Heller ikke dette fikk motorsyklisten til å bremse. I frykt for et angrep åpnet to soldater derfor ild mot mannen med sine håndvåpen, sier Hannestad.

Seks meters hold
Mannen skal ha vært på seks meters hold da soldatene løsnet de dødbringende skuddene.

De norske soldatene iverksatte førstehjelp på mannen og rekvirerte et norsk ambulansehelikopter. Rundt en time senere lå han på operasjonsbordet i den norske leiren, men han døde lørdag ettermiddag.

Skulle bistå kolleger
Opptrinnet skjedde etter at en latvisk patrulje fra den norskledede stabiliseringsstyrken i Meymaneh kom opp i et svært krevende bakhold. Oppdraget, som egentlig var et rutineoppdrag, ble svært kritisk.

– Soldater fra PRT Meymaneh rykket ut for å komme sine afghanske og latviske kolleger til unnsetning. På veien fikk de melding om at motorsykler fra området hvor kampene fant sted hadde retning mot de norske soldatene i stor fart, sier Hannestad.

Afghansk politi var vitner
– Mannen de norske soldatene skjøt kjørte den første av disse motorsyklene. Det afghanske politiet var sammen med styrken som rykket ut, og var vitne til hendelsen. De tok hånd om den øvrige motorsyklisten, i tillegg til en ung gutt som var passasjer på sykkelen til den avdøde mannen.

Søndag morgen var soldatene igjen i kamp i det samme området.

Kjenner ikke mannens identitet
Kommunikasjonsrådgiver Lars Magne Hovtun ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger sier til Nettavisen søndag kveld at Forsvaret så langt ikke vet hvem mannen på motorsykkelen var. Dette blir det en oppgave for afghansk politi å finne ut av. Mannen skal ikke ha båret våpen, men måten han kom kjørende på ble oppfattet som truende.

- Soldaten har få sekunder til å avgjøre om han skal bruke makt. Her var det så mye som tydet på at de var under angrep, sier Hovtun. Han mener det ikke er noe som tyder på at soldatene gjorde noe galt, men tvert i mot at de har handlet etter boka.

- Men norske soldater i Afghanistan har så langt vært forskånet for denne type dilemmaer. Det er første gang vi har måttet anvende dødelig makt for å stoppe noen på denne måten, sier han.

Hovtun sier det var to erfarne soldater som løsnet de dødbringende skuddene.

- Det er ikke første gang de er ute i krevende situasjoner.

Soldatene får nå oppfølging i leiren i Meymaneh.

Hendelsen er rapport til Isaf-ledelsen og blir gjenstand for gransking. Ingen norske soldater ble skadet i kamphandlingene, ifølge Forsvaret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.