Skutt, så i forvaring?

Mullah Krekar i politibil på Grønland etter at noen skjøt mot leiligheten hans.

Mullah Krekar i politibil på Grønland etter at noen skjøt mot leiligheten hans. Foto: (Benjamin Bakken/Krimfoto)

Mener Frp virkelig at en mann som ble skutt på i eget hjem bør settes i forvaring?

28.01.10 09:33

Få mennesker setter sterkere følelser i sving enn mulla Krekar.

Nær 84.000 mennesker er medlemmer i Facebook-gruppen «Få Mullah Krekar ut av landet», og på nettdebatter er det mange hatske innlegg etter gårsdagens skyteepisode.

Aggresjonen skyldes trolig at en nær samlet norsk opinion og så godt som samtlige politiske partier ønsker å få Krekar ut av landet.

Høyesterett har stemplet mannen som en fare for rikets sikkerhet og kommet til at det er legitimt å utvise ham fra Norge. Og da er det fullt forståelig at folk føler avmakt og blir sinte når både folkeviljen og det politiske flertallet møter en juridisk vegg.

Problemet er bare at vi ikke har noen steder å sende ham dersom vi skal følge forpliktelser Norge har påtatt seg gjennom FN. Derfor kan Krekars advokat Brynjulf Meling ha rett i at Krekar aldri vil bli sendt ut av landet.

Norge sender ikke ut personer som risikerer dødsstraff. Paradoksalt nok vil det ofte være en beskyttelse av personer som har gjort avskyelige ting. Det er kostnaden ved å ha et prinsipp, og det er våre selvpålagte prinsipper som gjør at mulla Krekar forblir i Norge. Alle på Stortinget vet det.

I denne spente situasjonen rykker Frp-leder Siv Jensen ut med forslag om at Krekar må i forvaring.

Etter å ha blitt skutt på i sitt eget hjem, mener altså lederen for landets tredje største parti at skuddofferet må settes bak lås og slå.

- Krekar er en sikkerhetstrussel for Norge, og for de som bor i hans nærhet. Angrepet mot leiligheten forsterker Frps krav om at han må settes i forvaring, sier Siv Jensen til Nettavisen.

For et parti som er opptatt av enkeltmennesket er det utrolig at man i fullt alvor foreslår å låse inn et offer for en voldshandling, uten lov og rett.

Enda mer påfallende er at ikke de andre partiene på Stortinget har mot nok til å si det åpenbare: Krekar blir verken sendt ut av Norge eller satt i forvaring. Og vi kommer til å bruke store ressurser på å beskytte mannen så lenge han forblir i Norge.

Man kan like det eller ikke, men slik blir det i overskuelig fremtid.

Kravet om forvaring er skuebrød og et forsøk på å fiske i rørt vann. Derfor måtte partiets nestleder Per Sandberg sitte på Dagsnytt 18 og stotre over den lille haken ved forslaget: Norge har - heldigvis - ikke hjemmel for å sette folk i forvaring uten lov og dom. For det første mangler man lovhjemmel. Det fordrer at Fremskrittspartiet må få Stortinget med seg på en Lex Krekar. Og selv om en slik lov mot formodning skulle blitt vedtatt, måtte en domstol vurdert om forvaring er riktig i dette tilfellet.

Hvis partistrategene i Frp lurer på hvorfor partiet aldri kommer i regjering, så skyldes det utspill som gårsdagens. Forslaget er ulovlig, dødfødt og egnet til å sette partiet i vanry overfor samtlige mulige partnere på Stortinget - selv om det kan virke forlokkende på mange velgere.

I Norge setter vi ikke folk vilkårlig bak lås og slå. Det er et rettsvern enkeltindividet har i en rettsstat. Uansett om man heter mulla Krekar eller Per Sandberg.

Hva mener du om forslaget om å sette mulla Krekar i forvaring?

NB: Vi ber debattdeltakerne om å frastå fra sjikane av enkeltpersoner eller grupper av mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.