RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skutt vekter siktet for falsk forklaring


SKUTT: En vekter ble skutt ved universitetet på Blindern natt til onsdag. To gjerningsmenn er fortsatt på frifot. Foto: Scanpix
SKUTT: En vekter ble skutt ved universitetet på Blindern natt til onsdag. To gjerningsmenn er fortsatt på frifot. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Vekteren skal selv ha plassert den bombeliknende gjenstanden og deretter skutt seg selv.

Leder for volds- og sedlighetsavsnittet i Oslo politidistrikt,  Grete Lien Metlid, kunne torsdag morgen melde om en dramatisk vending i Blindern-saken.

Vekteren som hevdet han ble skutt av to personer, er selv siktet for falsk forklaring.

- Det som skjedde sent i går kveld, var at vi endret statusen til vekteren fra fornærmet til siktet. Han er siktet for falsk forklaring.

Vekteren har, ifølge Metlid, erkjent at det var han som avfyrte skuddene mot seg selv og at det var han som plasserte den bombelignende gjenstanden på universitetsplassen.

Fakta: Vekter-saken:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Klokka 2.43 natt til onsdag 5. august meldte en Nokas- vekter til politiet at han var skutt i brystet på universitetsområdet på Blindern i Oslo.

* Vekteren oppga at han hadde sett to menn i nærheten av kjemibygningen. Mens de to løp fra stedet, skjøt den ene fire-fem skudd mot vekteren. Han ble onsdag operert for skuddskader.

* En bombelignende gjenstand uten sprengstoff ble funnet nær åstedet. Politiet mente den var laget for å skape frykt.

* Store deler av universitetsområdet ble sperret av, det ble opprettet en forbudssone for fly og droner over området. Universitetet i Oslo satte krisestab.

* Onsdag kveld ble det kjent at vekteren er den samme som to ganger tidligere er blitt såret etter angivelig å ha blitt angrepet med våpen på universitetsområdet på Blindern.

* Etter å ha sittet i avhør onsdag kveld og natt til torsdag, tilsto Nokas- vekteren at han selv avfyrte skuddene og plasserte ut gjenstanden. Han er siktet for falsk forklaring.

Hva som er  bakgrunnen for at politiet plutselig endret vekterens status til siktet i saken, vil Metlid ikke si noe om.

Til TV 2 forklarte vekteren onsdag fra sykesengen hvordan skyteepisoden utspant seg.

- Jeg ble truffet i pannen, armen og brystet. Det går mye bedre. Alt skjedde så fort. Jeg venter nå på å bli utskrevet, sa han.

Les også: Vekter skutt på jobb

Avhørt på nytt

Etter å ha blitt siktet, fikk vekteren mulighet til å la seg avhøres på nytt. Noe han takket ja til.

- Mye av avhøret dreide seg om hva som faktisk har skjedd. Det vil nok bli flere avhør. Jeg kan ikke si noe om hva han har forklart.

- Har han sagt noe om motiv?

- Han har sagt noe om hvordan dette kunne skje, men vi må gjøre andre undersøkelser før vi sier noe om dette. Arbeidsgiver er varslet. Om han blir framstilt for varetektsfengsling blir det tatt stilling til i dag, opplyser Metlid.

Vekteren har tidligere vært involvert i to alvorlige episoder i forbindelse med vekterarbeid ved Blindern.

- Han har sagt noe om det, og vi er kjent med disse sakene. Men endringen av han status er gjort på bakgrunn av denne saken.

Vekteren skal ifølge VG nå være suspendert fra sin jobb i Nokas i påvente av den videre etterforskningen.

Les også: PST: – Ingenting som indikerer tilknytning til terror

Les også: Fant pistolammunisjon på Blindern i helgen

- En personlig tragedie

Konserndirektør i Nokas, Heine Wang, vil ikke kommentere den pågående etterforskningen av saken.

- Dersom dette er riktig er dette en stor personlig tragedige for vekteren, sier Wang til Nettavisen.

Han legger til at Nokas som arbeidsgiver har ansvar for vekteren og at de vil følge opp dette ansvaret.

Vekteren har jobbet i Nokas i flere år og han har vært igjennom de samme sikkerhetsklareringene som de andre vekterne i konsernet. Det er ingenting som tydet på at en slik siktelse kom til å dukke opp.

- Vi har 8.000 medarbeidere som vi har stor tiltro til. Vi har de samme rutinene som andre selskaper, med sjekk av vandel og egnehet, sier Wang.

Wang ønsker ikke å kommentere de to forrige voldsepisodene vekteren skal ha blitt innblandet i.

- Nå kan vi føle oss trygge

Universitetsdirektør, Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, skriver i en pressemelding at de er glade for at dramaet som utspant på området deres natt til onsdag, kan ha blitt oppklart.

- Det er godt at saken nå ser ut til å være oppklart. Våre studenter og ansatte kan føle seg trygge ved UiO, sier hun.

Bombe-og skuddmelding

Det var natt til onsdag at Nokas-vekteren hevdet at han møtte på to menn på Universitetet i Oslo på Blindern. Han forklarte at han fulgte etter dem, og at en av dem avfyrte fem skudd mot ham, før de løp fra stedet.

Vekteren ble truffet i brystet, i pannen og i armen, og ble sendt til Ullevål sykehus, hvor han ble operert onsdag. Han ble kun lettere skadd.

I nærheten av åstedet fant politiet senere en gjenstand som var laget for å se ut som en bombe. Gjenstanden har blitt laget for å skape frykt, opplyste Oslo-politiet onsdag.

Nå viser det seg at det var vekteren selv som plasserte gjenstanden - som så ut som en ekte bombe.

Les også: Vekteren som ble skutt har blitt forsøkt drept tre ganger

Les også: Hege (22) evakuert under eksamen: - Stusset litt da politimenn med full beskyttelse søkte rett utenfor vinduet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere