*Nettavisen* Nyheter.

Skyer og vind overtar for sola

Dame med paraply går ute i snø og vind. Foto: Bulent Kilic (Scanpix)

Dagens vakre vintervær byttes natt til tirsdag ut med skyer og storm.

25.01.10 23:23

- I morgen kommer det et intenst lavtrykk over Norge. Derfor vil det blåse kraftig, spesielt i Nord-Norge. Natt til tirsdag vil det blåse opp til full storm i fjord- og kyststrøk i Nord-Norge, sier Jakob Inghammar i Storm Weather Center til Nettavisen mandag.

Lenger sør vil været derimot være litt roligere, selv om skyene også her vil dominere, ifølge meteorologen.

Storm i nord
Fra natt til tirsdag, til natt til onsdag, vil det blåse opp til full storm i Nord-Norge. Onsdag vil den svekkes, men været vil fortsatt være preget av vestlig kuling og bygevær.

- Mens stormen herjer, råder jeg folk i nord til ikke å oppholde seg på utsatte steder, altså i fjord- og kyststrøk. Samtidig er det viktig å låse fast løse ting, og helst holde seg inne, sier Inghammar.

Han forklarer at denne fronten også vil bringe med seg snø, som kan gå over til sludd og regn langs kysten, og lavere temperaturer.

-Blir kaldere
Ifølge Inghammar vil temperaturene synke og været vil bli kaldere mot helgen.

- På onsdag vil kystområder ha omtrent 0 grader, men mot helgen vil det her bli kaldere. Østlandet vil få rundt 10 minusgrader, kanskje kaldere. Vestlandet vil få rundt 5 minus og Sørlandet vil ha mellom 5 og 10 minusgrader. I Nord-Norge vil gradestokken vise mellom 20 og 25 minus, sier meteorologen.

Mandag morgen var Finnmarksvidda kaldest med -27 grader, mens kysten av Møre og Romsdal var mildest med 6 varmegrader.

Lite sol
- På Øst- og Sørlandet vil det være mye skyet og halvskyet vær, samtidig som en vestlig vind kan gi byger på kysten. Midt-Norge vil oppleve byger lengst, sier Inghammar.

Han forteller at det er Sørlandet og sør i Nord-Norge som har størst sjanse for å få korte perioder med sol. Også Vestlandet kan få perioder med sol, mens Østlandet for det meste vil ha skyet vær – i alle fall til og med helgen.

- Stort sett hele landet vil få overskyet vær, og ingen steder vil kunne nyte ordentlig sol og varme.

Overskyet vær og mye vind vil vi vare i alle fall til og med helgen, skal vi tro Inghammar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.