RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skyggeboksing om regjeringssamarbeid

Sist oppdatert:
Skyggeboksingen om et mulig regjeringssamarbeid mellom Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti fortsetter. - Hvis SV ikke kommer med i en ny regjering etter valget, vil partiet være i opposisjon, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Uttalelsen er neppe egnet til å skremme Arbeiderpartiet. Jens Stoltenberg kommer ikke til å ha noe imot å danne regjering alene dersom valgresultatet blir slik at Bondevik-regjeringen må gå av. SV og Kristin Halvorsen har gitt klar beskjed om at det ikke kommer på tale å inngå noen avtale om å være støtteparti for en ny Arbeiderparti-regjering.

Men hun har allikevel manøvrert slik at hun ikke har noe særlig valg. Ifølge Halvorsen er det viktigste for SV å bli kvitt Bondevik-regjeringen. Så hvis valgresultatet blir slik at Bondevik må gå av, har SV langt på vei forpliktet seg til å støtte en regjering fra Arbeiderpartiet.

Nå er det foreløpig ganske uklart hvordan Arbeiderpartiet kommer til å formulere seg når det gjelder spørsmålet om EU-medlemskap. Men det er helt sikkert at partiet vil sørge for å ha muligheten åpen for å sende en ny søknad om medlemskap i kommende stortingsperiode.

Klare signaler fra Arbeiderpartiet om en positiv holdning til EU-medlemskap kan være nok til at både SV og særlig Senterpartiet vil miste lysten på å gå inn i et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

Så selv om Jens Stoltenberg ved enhver tenkelig anledning snakker om hvor ønskelig det kunne være å danne en flertallsregjering etter valget, vil det neppe være ham imot om partiet må danne regjering alene.

Det er nå det Arbeiderpartiet har vært vant til gjennom alle år. Og partiet vil neppe la seg skremme av trusselen fra Kristin Halvorsen om at hun vil gå i opposisjon hvis hun ikke får delta i regjeringen. Dette vil også være den mest sannsynlige utgangen på et valgresultat som gir Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet flertall på Stortinget. EU-saken vil ligge som en uoverstigelig hindring for et tillitsfullt samarbeid mellom de tre partiene.

Et slikt valgresultat vil bety at Kjell Magne Bondevik må søke avskjed for sin regjering. De tre regjeringspartiene og Fremskrittspartiet vil til å begynne med fremstå som de klareste opposisjonspartiene til en ny mindretallsregjering av Arbeiderpartiet.

Men i løpet av den neste stortingsperioden på fire år, kan mye skje når det gjelder samarbeidskonstellasjonene mellom partiene. Etter en stund er det slett ikke sikkert at Jens Stoltenberg vil se på Kristin Halvorsen og Åslaug Haga som de politiske lederne han helst ønsker å samarbeide med.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere