Av Sverre Kristiansen, lektor

Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

«Innvandrersmitten bekymrer», slo Aftenposten opp på papirforsiden torsdag 12. november, i en sak om at innvandrere er overrepresentert blant koronasmittede i Norge. Det tok ikke veldig lang tid før reaksjonene kom.

«Jeg slutter meg til reaksjonene mot bruken av ordet «innvandrersmitte» på forsiden av Aftenposten» skrev Sylo Taraku. Han er rådgiver i Tankesmien Agenda som skal bidra til politikkutvikling for det moderne sentrum-venstre.

Den hypersensitive venstresiden som ser rasisme overalt og ber folk unnskylde seg for latterlige ting; «needs to be rooted in common sense».

Men hva slags politikkutvikling er det Taraku etterspør?

Skal det bli viktigere å fokusere på semantikk enn selve budskapet, som altså handler om at vi har høy smitte blant innvandrere - midt i en pandemi?

Da tror jeg folk flest faller av.

Venstresidens problem

Og dette er venstresidens problem. De tar for sjelden tak i reelle politiske utfordringer. Kanskje er det uttrykk for manglende bakkekontakt. Kanskje er det uttrykk for mangel på common sense?

Denne erkjennelsen kommer i hvert fall nå snikende inn fra venstre i USA. For det ble ingen demokratisk bølge som mange hadde sett for seg. Det ble ingen stor seier. Senatet forble republikansk.

Og så i dette året, da, hvor alle skulle være så bevisste på rasisme; hvem skulle trodd at andelen av minoritetsstemmer gikk ned i det demokratiske partiet - til tross for en bøllete president?

Da har ikke venstresiden klart å fokusere på de virkelige utfordringene i USA.

- En god erkjennelse

Representant for Demokratene i Pennsylvania, Conor Lamb, uttalte i et selvransakende intervju i New York Times nylig følgende: «Democratic rhetoric needs to be dialed back. It needs to be rooted in common sense, in reality, and yes, politics».

Skal det bli viktigere å fokusere på semantikk enn selve budskapet, som altså handler om at vi har høy smitte blant innvandrere - midt i en pandemi?

Det er en god erkjennelse. Den hypersensitive venstresiden som ser rasisme overalt og ber folk unnskylde seg for latterlige ting; «needs to be rooted in common sense».

Aftenposten viser sunn fornuft

Avisoverskrifter slår ofte ting sammen. Er ikke det fortsatt en egen kategori i «Nytt på nytt» på NRK?

Her leser man altså med vond vilje. Det politiske korrekte ordskiftet som USA sliter med, må ikke komme til Norge.

Aftenposten ble «presset» til å endre tittelen. Selv om begrepet ikke engang vekker uheldige assosiasjoner for lesere flest. Likevel skal avisen ha ros for å holde fast ved at budskapet var riktig, at smitten i innvandrermiljøet er et problem, men at ikke tittelen burde skygge for budskapet.

Avisen utviser sunn fornuft.

Det er noe å tenke på for tankesmier som bedriver politikkutvikling på venstresiden.

Den overdrevne politiske korrektheten ødelegger for venstresiden og skygger for reelle politiske utfordringer.

Snart kommer velgerne til å skygge banen.