RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skyhøy chip-prising

Sist oppdatert:
I USA er produksjon av halvledere en stor industri. Dessuten er disse selskapene ansett å være en tidlig indikator på utviklingen for hele IT-bransjen. Nå har chip-aksjene gått til himmels
Mange som er skeptiske til aksjemarkedet peker på prisingen av amerikanske aksjer, og ikke minst amerikanske teknologiaksjer, som til tross for Nasdaq-raset siden våren 2000 knapt kan kalles billige.

Skeptikerne kan finne gode argumenter ved å se på den viktige halvledersektoren i USA. Dette er selskaper som leverer brikker som inngår i PCer, telefoner og annet teknologisk utstyr, og de vil derfor merke et oppsving for IT-bransjen tidlig.

Og oppsvinget for disse aksjene, målt ved Philadelphia Semiconductor Index, har vart siden høsten 2002. Siden bunnen har indeksen steget med 140 prosent, og verdsettelsen av aksjene begynner å bli temmelig frisk, ifølge tall fra databasen til informasjonstjenesten Bloomberg.

Samlet prises selskapene i indeksen, som består av aktører som Intel, Texas Instruments, Motorola og mindre aktører, til hele 78 ganger overskuddet, ifølge Bloomberg. Da har man basert seg på anslag for 2003-resultatene.

Ser man på de siste bokførte resultatene blir P/E-verdien negativ. Selskapene tapte altså penger samlet sett.

Og prisingen er ikke bare høy i forhold til resultatet. Selskapene i indeksen verdsettes til hele 6,3 ganger omsetningen (P/S).

Og de verdsettes til 5,2 ganger bokført egenkapital (Price/Book).

Det er altså ingen tvil om at det er priset inn en kraftig IT-fremgang i de amerikanske chip-aksjene.

Så får vi se om det er skeptikerne eller optimistene som får rett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere