*Nettavisen* Nyheter.

Skylder en million mer en leiligheten er verdt

Tom Johansen foran det nye budsjettet sitt. Foto: (TV3)

Selger gikk durabelig i luksusfella og skylder nesten én million i inkassogjeld.

18.03.09 21:51

(SIDE2:) At han er flink til å selge har ikke hindret Tom Johansen i også å være flink til å kjøpe, viser det seg i onsdagens «Luksusfellen».

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Jeg tror det blir helt greit å se det på TV, sier Tom som ikke har noe problem med å brette ut sin finansielle situasjon for Norges befolkning.

- Langt der ifra, faktisk. Jeg håper virkelig det kan være til hjelp for andre som sitter i, ja kanskje ikke akkurat samme situasjon, men noe lignende og synes det er vanskelig å fortelle det til venner og familie, sier han.

To billån, men ingen bil
34-åringens situasjon er nemlig ganske spesiell. Han har shoppet på seg en milliongjeld, uten å ha så særlig mye verdifullt å vise til. Blant annet har han to billån, men ingen bil tilgjengelig. Bilen står nemlig avskiltet og ødelagt på inntauingstomta i Oslo, noe som koster Tom 150 kroner i døgnet.

Tom har rett og slett forsynt seg heftig av livets buffet, der pengene har blitt brukt på klær, god mat og vin, ferier og dårlige økonomiske avgjørelser. Dermed er det også lite nordlendingen kan selge for å komme seg ut av gjeldssumpen.

Se Tom her
Artikkelen fortsetter under videoen.

HTML EMBED

Som å kjøpe brød
Tom kjøpte seg ny leilighet uten å få betalt ned lånet på den gamle, og har nå klart å misligholde boliglånet. Dette resulterer i en misligholdsrente på nesten 13%. Samtidig har forloveden Synnøve Christensen (24) lyst å kjøpe seg inn i leiligheten, noe hun etter hvert legger på hylla etter det blir klart hvor dårlig den økonomiske ståa er.

- Jeg satt i banken og skrev under på boliglånspapirene. Jeg hadde ikke peiling på hva jeg drev på med engang. For meg så kunne det vært som å kjøpe brød, innrømmer Tom i programmet.

Vil ikke låne privat
Etter at luksusfellens eksperter, Hallgeir Kvadsheim og Christian Vennerød, har sett på alle inkassokravene og gjeldspapirene, er dommen klar. Tom Johnsen skylder 2,7 millioner, over én million mer enn leiligheten han er verdt, inkludert 900.000 i inkassogjeld.

Uten noe særlig av verdi å selge står dermed Tom igjen med fem valg; nemlig å øke boliglånet, nedbetaling, privat lån, kausjonslån eller gjeldsordning.

I og med at Tom allerede har et boliglån som overstiger verdien på boligen, er dette rimelig usannsynlig. Tom er heller ikke villig til å be venner og bekjente om et privat lån på så mye penger, eller å be noen stille huset sitt som kausjon.

- Det er helt uaktuelt å be noen om å risikere så mye for meg, forklarer han i programmet. Alternativene er dermed enten nedbetaling eller gjeldsordning.

Gjeldsordning
For å få til en nedbetalingsavtale må Tom avtale med alle kreditorene at de skal få et visst beløp hver måned, men selv om alle går med på det må Tom fortsatt ut med 15.000 kroner i gjeldsnedbetaling i måneden, og det har han rett og slett ikke inntekt til.

Dermed er det mest sannsynlige at Tom må få en offentlig gjeldsordning. Dette kan du få i stand hvis du i lengre tid har vær ute av stand til å betale gjelden din. Du kan da søke namsfogden i kommunen om gjeldsordning.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Klikk på bildet for å forstørre.

I gjeldsordningsperioden får du en viss sum å leve for i måneden, mens kreditorene må godta å få tilbake et mindre beløp enn det du faktisk skylder. Etter omtrent fem år er du gjeldfri og kan starte med blanke ark.

Gleder seg
- Jeg gleder meg faktisk til å komme i gang, sier en optimistisk Tom. For første gang på mange år vil han ha kontroll på sin økonomiske situasjon.

- Det blir et prosjekt, og med en varighet på fem år blir dette en relativt ufarlig løsning. Flere folk burde vite om dette, mener han.

- Det er enkelt å forholde seg til fordi det offentlige er med å styre det. Det er ikke noe hurraløsning, jeg slipper ikke unna billig, men allikevel synes jeg bare det er supert.

- det som er viktig er å være dønn ærlig. Har man bare råd til to pils, så må man bare si fra til kompisene om det, og ikke bare dra kortet og slite resten av måneden. Man får vite hvem som er dine virkelige venner i en sånn omstilling. De som forsvinner er de som bare har vært med fordi jeg har hatt muligheter for å spandere runder i baren, forteller han.

Droppet ut av skolen
Tom begynte ikke å få problemer med gjelda før han ble nærmere 30 år gammel. Men han tror at problemene nok kan ha hatt rot i at han flyttet til Oslo fra Tromsø allerede som 16-åring med fullt ansvar for sin egen økonomi, og at han droppet ut av skolen på et såpass tidlig tidspunkt.

- Sirkelen var egentlig allerede i gang, og jeg hadde for lite erfaring med meg i kofferten om pengefordeling.

Men nå ser han fram til å ta fatt på sin nye hverdag og håper at andre kan lære av hans feil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.