- Hvorvidt massemorderen av 22. juli er tilregnelig eller ikke er revnende likegyldig. Ved sine udåder har han gjort seg fortjent til å skytes 77 ganger. Uansett hva de psykiatrisk sakkyndige kommer frem til.

Internasjonal suksessforfatter
Dette skriver den internasjonalt kjente norske forfatteren Gerid Brantenberg i et leserinnlegg i dagens Aftenposten.

Med boken «Egalias døtre» hadde hun den største internasjonale suksessen blant norske forfattere på 80-tallet. Boken ble oversatt til 11 språk og solgte i rundt 700.000 eksemplarer.

Brantenberg var også den første i Norge som skrev om homofiles forhold i Norge under fullt navn, og skrev i en årrekke artikler i flere norske aviser.

«Ikke-menneske»
I leserinnlegget i Aftenposten gir hun uttrykk for hva folkedomstolen mener om de lange prosessene med rettspsykiatere og spørsmålet om tilregnelighet eller ei.

Hun mener det er irrelevant fordi morderen har tilstått, og til og med er stolt av sine mord.

- Det store spørsmålet for domstolen er et annet: Hva gjør en rettsstat, som har avskaffet dødsstraff, med et ikke-menneske? Hva gjør en rettsstat med én som som for alltid har meldt seg ut av menneskeheten? spør Gerd Brantenberg.

Facebook-grupper
Det finnes flere grupper på Facebook som støtter dødsstraff for Anders Behring Breivik. Den ene har 1.410 tilhengere, mens gruppen som sier nei til dødsstraff kun har 97 tilhengere.

Spørsmålet om dødsstraff felte en av meddommerne, som støttet dødsstraff mot Anders Behring Breivik anonymt på Facebook.

Anders Behring Brevik selv mener at full frifinnelse eller dødsstraff er eneste riktige utfall av rettssaken.

En meningsmåling Dagbladet gjennomførte i oktober i fjor, viste at kun 16 prosent er for dødsstraff i Norge , og at andelen ikke har økt etter Utøya-drapene.

Mor til et av Utøya-ofrene som overlevde, er fast i sin holdning mot dødsstraff: - Jeg er like mye dødsstraffmotstander nå som før, og jeg synes det er feil uansett hvor det skjer i verden, sa stortingsrepresentant Laila Gustavsen til Dagbladet .

Her kan du følges rettsaken direkte:

HTML EMBED