Gå til sidens hovedinnhold

– Skyter mot demonstrantene

Ny blodig dag i Teheran.

Onsdag ble det rapportert om nye opptøyer i Teheran etter valget 12. juni der sittende president Mahmoud Ahmadinejad angivelig vant overlegent.

– Blod overalt
Sikkerhetsstyrkene både skyter og svinger batongene mot demonstrantene, melder CNN, som har snakket med et øyenvitne som sier folk blir «banket som dyr».

– De ventet på oss. De hadde skytevåpen og opprørsuniformer. Det var som en musefelle, sier et, ifølge CNN, «troverdig vitne».

– Jeg ser mange folk med brukne armer, bein, hoder... Blod overalt... Peppergass... Som en krigssone, fortsetter kilden.

Ifølge et annet vitne skjulte 500 sikkerhetsvakter seg i en moské, og overrumplet demonstrantene fullstendig da de stormet ut på gata.

– Sikkerhetsstyrkene banker kvinner som gale, og dreper folk som bare helvete, får CNN opplyst.

Bøyer ikke av
Mens voldsutgytelsen fortsetter i Teherans hovedstad, står Irans øverste ledelse fortsatt fast på at det blir uaktuelt å annullere valget.

– Verken statsledelsen eller nasjonen vil under ingen omstendigheter gi seg under press, sa Ayatollah Ali Khamenei onsdag.

Samtidig offentliggjorde iransk TV at en delvis omtelling av stemmene har bekreftet valgresultatet. Hvem som har gitt denne informasjonen er usikkert. Irans øverste råd har tidligere slått fast at ti prosent av stemmene er telt på nytt uten at det er funnet spor av valgfusket som opposisjonsleder Mirhossein Mousavi mener har gjennomsyret valget. Likevel er ikke Det øverste rådet ferdig med sin granskning.

Irans ledelse mener at vesten står bak opptøyene som offisielt har krevd 20 menneskeliv. De uoffisielle kanalene anslår dødstallene til flere hundre.

Gir vesten skylda
– Storbritannia, USA og sionistregimet (Israel) sto bak den siste tidens uroligheter i Teheran, sa innenriksminister Sadeq Mahsouli til det iranske nyhetsbyrået Fars onsdag.

Samtidig sier Irans utenriksminister at landet vurderer å kutte forbindelsene til Storbritannia, og at han ikke har planer om å delta på G8 møtet om Afghanistan i Italia denne uken.

Nå fester sikkerhetsstyrker et jerngrep om Teherans gater, og slår hardt ned på de gjenværende demonstrantene. Det betyr ikke at demonstrasjonene mot valget er over. Øyenvitner rapporterte onsdag om 200 demonstranter nær parlamentsbygningen i Teheran, uten at de ble angrepet av opprørspoliti.

– Regjeringen ikke gyldig
En av presidentkandidatene, Mehdi Karoubi, avviste onsdag valgresultatet, og skrev på sin hjemmeside at det nye styret i Iran ikke har legitimitet.

– Jeg aksepterer ikke resultatet, og derfor anser jeg det nye styret som ugyldig, skriver han ifølge Reuters.

Samtidig har kona til presidentkandidat Mirhossein Mousavi kastet seg inn i kampen. Noe som er svært uvanlig i landet. Zahra Rahnavard (64) er rektor ved Al Zahra kvinneuniversitet, og har doktorgrad i statsvitenskap. Under valgkampen var hun også aktiv for ektemannen.

– Det er min plikt å fortsette med lovlige protester for å forsvare nasjonens rettigheter, skriver hun på hjemmesiden.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her