*Nettavisen* Nyheter.

Skyting på Grønland: Frykter at henleggelse svekker tilliten til politiet

VIL HA SVAR: Akhenaton de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering mener for mange spørsmål forblir ubesvarte om politiets skudd mot en norsk-somalisk kvinne på Grønland i fjor. Foto: Arash A. Nejad (NTB Scanpix)

For mange spørsmål forblir ubesvarte om politiets skudd mot en norsk-somalisk kvinne på Grønland i fjor, mener Akhenaton de Leon.

02.06.16 10:52

Akhenaton de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering mener for mange spørsmål forblir ubesvarte om politiets skudd mot en norsk-somalisk kvinne på Grønland i fjor.

- Når Spesialenheten henlegger politiskytingen mot en norsk-somalisk kvinne på Grønland 18. september i fjor, så kan det svekke tilliten til politiet i minoritetsbefolkningen.

Det hevder Akhenaton de Leon, daglig leder i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), overfor Nettavisen.

Han mener det er en rekke spørsmål som står ubesvart etter henleggelsen og sier det er uheldig.

Kvinnen, som er i slutten av 30-årene og av somalisk opprinnelse, ble skutt i lysken av politiet etter at hun skal ha forsøkt å angripe et barn.

Mange spørsmål ubesvart

- Det var mange vitner til hendelsen på Grønland og mange som mente at det var unødvendig å skyte kvinnen. Hvilke vitner er det Spesialenheten har snakket med og lagt vekt på? Har de brukt tolk? Det vet vi ingenting om. Fra politiets side ble det først sagt at barnet var i fare, siden var det politiet som var i fare. Det finnes vitner som forteller at barnet befant seg i skuddlinjen, sier de Leon.

Klikk på bildet for å forstørre.

HENLAGT: Skuddene mot en norsk-somalisk kvinne på Grønland i fjor ble etterforsket av Spesialenheten for politisaker, som nå har kommet fram til at «saken er henlagt fordi intet straffbart forhold anses bevist». Foto: Tommy Brakstad (Nettavisen)

Peker på Politiloven

Han mener Stortinget må se på Politiloven på nytt og vurdere om politiets fullmakter er for vide.

- Politiet kan gjøre nesten hva de vil, uten at det får konsekvenser, sier han og mener at disse fullmaktene særlig er bekymringsfulle når minoriteter opplever såkalt raseprofilering fra politiets side.

de Leon trekker fram den ti år gamle Obiora-saken og sier den saken og kritikken av politiets maktbruk den gangen fortsatt ligger tungt på minnet for mange. Eugene Obiora hadde bodd 20 år i Norge da han i 2006 døde etter å ha blitt pågrepet av polititjenestemenn i Trondheim.

Vil ha debatt om raseprofilering

- Minoritetsbefolkningen overkontrolleres av politiet. Fra du kommer til Norge, enten du er flyktning, migrant eller arbeidsinnvandrer, så har du hyppig kontakt med politiet. Når politiet i perioder også har gått bevæpnet, så skaper det en økt bekymring. Flere afrikanske foreninger har skrevet til justisministeren og gitt uttrykk for denne bekymringen og den kontrollen deres ungdom utsettes for. Når du blir utsatt for kontroll fra politiets side for n'te gang er det ikke alltid så lett å være hyggelig og blid. Vi har prøvd å få myndighetene på banen når det gjelder raseprofilering, men vi opplever ikke at dette blir tatt på alvor. Vi håper ikke utviklingen vil gå så langt at det blir opptøyer før temaet blir satt på dagsorden, sier de Leon.

- I det som er kjent av vurderinger fra Spesialenhetens side om skytingen på Grønland heter det blant annet at polititjenestemannen hadde svært kort tid til å vurdere situasjonen. Har du forståelse for at det vektlegges?

- Ja, politiet er mennesker og de har en vanskelig jobb. Men dette er politiets forklaring, og mange vitner har gitt et annet bilde av situasjonen. Det gjør at man stiller spørsmål ved politiets forklaring, sier de Leon.

Så kvinne med kniv løpe mot gutt

Politibetjenten har sagt at han så kvinnen med kniv i hånden løpe mot en gutt, og at hun stakk med kniven flere ganger mot guttens hals og skulder, melder NTB.

«Han trakk da med høyre hånd fram sin tjenestepistol og rettet den mot kvinnen samtidig som kvinnen ble anropt: 'bevæpnet politi, stå i ro, slipp kniven'. Kvinnen etterkom ikke ordren», skriver Spesialenheten.

Politibetjenten har forklart at han skjøt for å stanse kvinnen. Han har oppgitt at han i situasjonen tenkte «nå er det hun eller meg, eller mine tjenestemakkere, eller hun kan finne på å gå på gutten igjen».

Hendelsen ble etterforsket av Spesialenheten for politisaker, som altså kom til at saken kunne henlegges fordi «intet straffbart forhold anses bevist».

Kvinnen siktet for drapsforsøk

Den somaliske kvinnen ble innlagt på Ullevål sykehus, men ble ikke livstruende skadd.

Hun har foreløpig ikke avgjort om hun vil klage på henleggelsen, sier kvinnens bistandsadvokat Odd Ivar Grøn til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.