RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slå deg løs på ferie

(Thinkstock)
Sist oppdatert:
- Finnes ingen kjønnssykdommer i utlandet som ikke finnes i Norge, sier Tore Follestad.

(SIDE2): Hvert år smittes ferierende nordmenn av kjønnssykdommer som klamydia, gonoré og syflis. Men dette er altså sykdommer som allerede finnes i Norge.

Samme risiko
- Kjønnssykdommer på ferie er et tema som dukker opp hver sommer, men i utgangspunktet er det slik at det ikke finnes noen kjønnssykdommer i utlandet, som det ikke allerede som finnes i Norge, sier spesialist i sexologisk rådgiving og assisterende daglig leder Tore Holte Follestad ved Sex og Samfunn, til Side2.

- Den eneste forskjellen på å ha sex i Norge, og det å ha sex i utlandet, er at det er flere forekomster av kjønnssykdommer i utlandet. Så nesten uansett hvor du drar, vil jo kjønnssykdommer være mer utbredt der, i forhold til hvordan det er hjemme. Dermed utgjør det en større risiko, sier han.

Norge er et lite land, og forekomsten av kjønnssykdommer er lav i forhold til andre land. I fjor ble det diagnostisert 412 gonorétilfeller i Norge mot 269 tilfeller i 2009. Det ble også diagnostisert 22 527 tilfeller av genitale klamydiainfeksjoner i Norge. Klamydia er sykdommen som flest mennesker tar med seg hjem fra ferie.

Etter en årlig økning i antall diagnostiserte tilfeller gjennom 10 år, har det de siste to årene vært en nedgang på 4 prosent. Follestad tror nedgangen skyldes større bevissthet rundt sikker sex.

En opplevelse
Han mener at om man velger å ha beskyttet sex, så er det ingen grunn til å avstå fra samleie.

- Bruker man kondom, er ikke sex mer farlig i utlandet enn hjemme i Norge. Jeg tror man burde fokusere på det positive. Hvilken kvinne vil ikke bli gjort kur til av en gresk gud? Det kan være både strålende og gjøre mye bra for selvbildet. Det å ha sex i utlandet kan være litt av en opplevelse i seg selv. Om du bruker kondom, kan du også føle deg som en dronning dagen derpå, sier Follestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere