*Nettavisen* Nyheter.

Sladrer ikke om utroskap

Foto: Stockbyte (Getty Images/Stockbyte Silver)

Kollegaer viderebringer ikke hva som skjer på julebordet, mener samlivsterapeut.

16.11.10 18:40

(SIDE2:) Side2s spørreundersøkelse viser at 60 prosent vet om en eller flere kolleger som har vært utro på julebordet.

- Jeg tror tallet er mye høyere, sier samlivsterapeut Eva Mohn ved Barn Voksen Senteret.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Skjer ofte i jula
Mohn forteller at det ofte viser seg at utroskap i parforhold, uansett om det kommer fram på sommeren eller høsten, kan spores tilbake til at det startet på et julebord.

- Mange møtes i månedsskiftet november/desember når julebordene er i gang. Det kan godt hende personene har flørtet lenge på jobben, det trenger ikke være sånn at de møttes for første gang på julebordet. Men det er akkurat da de begår sine synder, sier Mohn.

Hun er ikke overrasket over Side2s nettundersøkelse hvor 23 prosent av leserne svarer at de en eller flere ganger har hatt en affære på julebordet. 60 prosent sier at de vet om kolleger som har vært utro.

- Jeg er ikke overrasket over tallene. Utroskap skjer mye oftere på jobben enn det skjer ellers. Så det er klart at når man er på julebord med kolleger, så er det ikke så rart at det skjer nettopp der.

Alkohol og dans
Mohn utdyper med at et julebord gjerne varer i mange timer, og det inntas mye alkohol - i motsetning til andre jobbsammenhenger som for eksempel kurs. I tillegg er det en del aktiviteter og dans på julebordet. Hun understreker at arenaen for jobbfesten har en del å si for om folk er utro eller ikke.

- Er det kun bespisning i et lite lokale er sannsynligheten liten. Men er julebordet et sted med mye plass, overnatting, med mange bord og gjerne bar er det noe annet.

Ok at kjæresten fester?
De fleste svarer på Side2s spørsmål om julebordsesongen at de synes det er hyggelig at partneren drar på jobbfest i julen. Hele 74 prosent mener det. Kun 15 prosent innrømmer at de ikke liker at partneren drar på julebord.

Det vi gleder oss mest til er å feste med kolleger. 53 prosent setter det høyest ved julebordet. En liten andel mener maten er det viktigste. Noen liker julefesten best fordi det er en anledning til å pynte seg, deretter svarer 14 prosent at de ikke gleder seg til julearrangementet.

Selv om de fleste nekter for selv å ha vært utro, sier hele 33 prosent seg enig i påstanden om at mange har en holdning om at det er «greit» å være utro på julebordet.

Om jobbflørten
Mohn forklarer hvorfor utroskap blant kolleger ofte foregår.

- For å være utro må man ha muligheten til å møte noen. På jobben treffer du mange mennesker, flørter og kanskje observerer over tid. Du kan få bekreftelse og avkreftelse. Du vet hvor du står. Det skal ligge en viss spenning, men også trygghet når du tilnærmer deg noen.

Samlivsteapeuten mener også at mange tenker at det er lettere å unnskylde seg hvis de gjør noe dumt med en kollega, også i forbindelse med julebordet.

- Det er lettere å unnskylde seg - mange sier «det er bare en kollega» - det er ikke så farlig. Også er det mindre sannsynlighet for at en kollega sladrer. Kolleger tar vare på hverandre. De rakker ikke ned på hverandre, og er forsiktige.

Om undersøkelsen:Side2 har gjennomført en spørreundersøkelse om julebord blant sine lesere. Over 200 personer har svart på våre spørsmål. 51 % mennog 49% kvinner har svart. 44 % er i alderen 18- 35 år. Deretter er 38 % av dem som har svart mellom 36 og 55 år. 60% er i et forhold, 11 % er single, og 6 % dater for øyeblikket. Hvis svarpersonene kunne velge, så så foretrekker 47% å dra alene på julefesten, mens 35% gjerne tar med partneren. (Har du vært utro? )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.