Slakter etteretningstjenesten

Foto: UKJENT (Ap)

Men Israel frikjenner sin egen bordingen av nødhjelpskonvoien.

21.06.10 07:33

En intern, israelsk granskning refser måten den israelske etteretningen forberedte kommandosoldatene før bordingen av nødhjelpskonvoi-skipet Mavi Marmara 31. mai i år.

- For dårlig informasjon
Ifølge granskningsrapporten manglet soldatene informasjon om hvem som var på skipet, hvilke hensikter de hadde og hvilket utstyr de hadde med seg, før det tyrkiskflaggede skipet ble bordet.

Rapporten frikjenner derimot soldatene som bordet skipet, og sier at de «etter omstendighetene handlet korreket».

- Soldatene ønsket egentlig å bruke sine paradeuniformer. De forventet at de skulle kunne ha en vanlig dialog med passasjerene om bord på skipet. Det var feilen som ble begått, sier en talsperson for militæret tiil israelsk radio, ifølge Haaretz.com.

- Visste ikke det var opprørere
Videre sier rapporten at bordingen av skipet, med den rette forhåndsinformasjonen, burde ha blitt spylt ned med vannkanoner og røykgranater, for å unngå voldelige sammenstøt.

- Hovedproblemet med denne operasjonen og etterretningen var at vi ikke visste at vi måtte kjempe mot flere titalls opprørere, sier en talsperson for militæret til Haaretz.

- Dette var ikke dårlig oppførsel som kom ut av kontroll. Dette var et planlagt terrorangrep, sier han.

- Burde visst mer
En annen kommandant, som var involvert i angrepet, sier han fortsatt sliter med å sove.

- Jeg våkner opp i tre-tiden om natten, og spør meg selv: «Faen, hvorfor visste vi ikke mer?», skriver avisen.

31. mai stormet israelske kommandosoldater en nødhjelpskonvoi på vei til Gaza, i internasjonalt farvann. En mengde land har fordømt angrepet på nødhjelpskonvoien, og det er krevd at en større granskning av hendelsen skal skje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.