Dagsavisen har blitt slaktet for en leder hvor de lanserer Jens Stoltenberg som en «åpenbar» førstekandidat til å bli ny sentralbanksjef, selv om det går på bekostning av det de mener er en bedre kvalifisert kvinner.

Flere sjeføkonomer sa seg enige, men ansvarlig redaktør i Trønderdebatt hyller Venstres Sveinung Rotevatn for å være tidlig ute med skepsis til ryktene.

– Det er bra at enkelte politikere tar mot til seg og mener noe om det. Men jeg skjønner at det er vanskelig, og det er vanskelig fordi vi ikke skal ha en politisk styrt sentralbank. Derfor er det viktig at Rotevatn løfter debatten om å ivareta uavhengigheten til Norges Bank, sier han til Nettavisen.

Det hele startet med en kildesak fra Dagens Næringsliv, som erfarte at Nato-sjefen vil takke ja til å bli ny sentralbanksjef, dersom han blir spurt.

Les også: Sjeføkonomer ønsker Stoltenberg som sentralbanksjef

Sentralbanksjef Øystein Olsen går av i februar 2022, og regjeringen, ved finansminister Trygve Slagsvold Vedum, må dermed oppnevne en ny sjef. Statsminister Jonas Gahr Støre har meldt seg inhabil, grunnet hans nære bekjentskap med Stoltenberg.

– Lattervekkende propaganda

I en lederartikkel tirsdag tok Dagsavisen til orde for at Stoltenberg bør få jobben - dersom han ønsker den.

Der skriver de at han bør få jobben foran visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. Begrunnelsen for dette har blitt latterliggjort av både Valen og flere på sosiale medier.

«At en kompetent og erfaren kvinne settes til side av en formelt sett dårligere kvalifisert mann på den måten, er opplagt uheldig. Men det kan ikke stå i veien for det åpenbare faktum: Norge kan ikke få en bedre sentralbanksjef enn Jens Stoltenberg» skriver Dagsavisen.

I Trønderdebatt sparte ikke Valen på kruttet i sin slakt av lederen:

Snorre Valen: Når Pravda og kjendisøkonomene plutselig er rørende enige

«Dagsavisens språkføring er - helt uten å overdrive - i stil med den lattervekkende propagandaen vi kunne flire av når den kom fra fordums kommunistiske stater i øst. Den helt ukritiske omtalen av en velregissert maktkampanje minner mest av alt om propagandaorganet Pravda».

– Dagsavisen ville ikke gjort det samme type unntak for en tidligere Høyre-statsminister, så derfor synes jeg ikke deres argumenter står seg prinsipielt, sier han nå til Nettavisen.

Også på Twitter har mange reagert.

– Litt slurvete ordlyd

Politisk redaktør Lars West Johnsen sier at de står ved sin lederartikkel, også etter kritikken.

– Ja, absolutt. Vi endrer vel ikke mening fordi vi møter litt motstand. Det skulle tatt seg ut. Så vi står ved den, ja.

– Hva tenker du om all kritikken mot at dere mener det er uheldig at en kompetent kvinne settes til side av en dårligere kvalifisert mann, men at det ikke kan stå i veien for det åpenbare faktum at Norge ikke kan få en bedre sentralbanksjef enn Jens Stoltenberg?

– Ordlyden der er litt slurvete, rett og slett. Det har vi også snakket om internt. Men poenget er at hun så absolutt har en veldig sterk, faglig søknad, mens Jens helt åpenbart har andre dimensjoner. Vi står for det. Absolutt.

Les også: Solvik-Olsen: - Jens er uegnet som sentralbanksjef

– Hvis man ser på det faglig, så er hun mer oppdatert enn Jens, vil jeg anta, som vel avla sin eksamen på 80-tallet. Men summen av hans andre meritter og posisjon i verden, gir han helt andre strenger å spille på. Det er vårt poeng.

– Snorre Valen mener debatten er en slags prøveballong på en Stoltenberg-søknad, hvor deres leder blir et komisk bidrag i det som virker som en PR-kampanje for Stoltenberg. Har dere blitt en del av en PR-kampanje for å få fram Jens Stoltenbergs kandidatur?

– På ingen måte. Vi reagerer bare på det nyhetsbildet som er. Jeg satt rundt bordet da ideen om å skrive om Jens Stoltenbergs kandidatur kom opp, og jeg vet at vi verken er utsatt for en kampanje eller er del av en kampanje. Det faller på sin egen urimelighet.

Les også: Israel driller på et enda dødeligere covid-scenario

West Johnsen vil ikke si om det er han selv, sjefredaktør Lars West Johnsen eller en av kommentatorene Hege Ulstein, Kjell Werner og Jo Moen Bredeveien som har forfattet lederen.

– Lederen er det sjefredaktør og politisk redaktørs ansvar, sier han på spørsmål om hvem som har skrevet den.

– Det skrives ofte av en av medarbeiderne i kommentargruppa, og så går den litt rundt, og alle spiller inn ting underveis, og så er det en tekst som det samarbeides om av en hel avdeling.

– Driver PR-kampanje

Valen reagerer på slik da Nettavisen viser han svaret til West Johnsen i Dagsavisen.

– Jeg mente jo ikke at Dagsavisen er et slags offer for en lumsk kampanje hvor de er blitt lurt til å skrive en panegyrisk leder om Jens Stoltenberg, men tvert imot at Dagsavisen på eget initiativ driver en panegyrisk PR-kampanje for Jens Stoltenberg.

Les også: Norsk overvåkingskabel sporløst borte: - Russiske GUGI har evnen til å stå bak den mulige sabotasjen mot Norge

Han sammenligner det med da Nicolai Tangen ble ansatt som sjef for oljefondet etter å ha spandert en luksustur på blant annet den avtroppende oljefondsjefen, og at det ikke ble gjort en tilstrekkelig dybdesjekk av Tanger i forkant av ansettelsen.

Les også: Støre og Vedum setter rekord i utredninger: – Skyver uenigheter foran seg

– Etter ansettelsen av Nikolai Tangen i fjor er det overraskende at spesielt Dagsavisen føyser unna andre kandidater som kan være mer egnet og kvalifisert, særlig når de selv peker på kandidater de mener er mer kvalifisert.

– Nå er ikke Dagsavisen kjent for å være motstandere av flere kvinner i lederverv, men er det litt typisk at det står en bedre kvalifisert kvinne i veien?

– Ja, det er jævlig klassisk at kvinnen må vike. Men jeg synes ansettelsesprosessen av en sentralbanksjef bør være mer kjedelig enn dette. Alle er tjent med at det er en så kjedelig prosess som mulig, svarer Valen