Snorre Valen leder i dag sitt første Kringkastingsråd, og han og det nye rådet har nok å henge fingrene i fra start. Siden det forrige rådet møttes har det kommet inn hele 627 henvendelser.

Kringkastingsrådet har flere saker i papirbunken i dag, og en av sakene de har fått flere klager på er hvordan Dagsrevyen presenterte CV-en til Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg til stillingen som sentralbanksjef. Innslaget ble sendt 11. januar.

Gunnar Stavrum: Glippen som avslører at ansettelsen av Jens Stoltenberg var en skinnprosess

I innslaget hadde NRK nærmest fjernet 20 år av Wolden Baches karriere, og for Stoltenberg hadde man fått plass til tre linjer ekstra med erfaring. Innslaget kan du se her:

- Blodtrykket mitt hadde ikke godt av dette

Rådsmedlem Trude Drevland fikk ordet først, og hun var nådeløs i kritikken mot NRK.

- Blodtrykket mitt hadde utrolig lite godt av opplevelsen etter dette innslaget. Jeg forstår klagene. NRK skal bestrebe å gi korrekte opplysninger. Det hjelper lite at man gjør ting om igjen og unnskylder oss etterpå. Det er fordi samme mennesker sjelden ser det samme igjen.

- Den ene kandidaten var meget kjent. Det var ikke den andre kandidaten. Her burde NRK ha bestrebet en mer balansert fremstilling. Jeg skal også la være å si at det var to forskjellige kjønn her, og at det var kvinnens CV som ble presentert ufullstendig. Jeg støtter alle som hare klaget, var Drevlands krystallklare beskjed.

Se hele tiraden her:

Gunn Cecilie Ringdal, som er ordfører i Lier kommune, sitter også i Kringkastingsrådet. Hun ga også NRK det glatte lag.

- Jeg er enig med Trude. Folk reagerer etter dette. Jeg er også usikker på om det nye innslaget gjorde det verre eller bedre. Min magefølelse sier at det gjorde ting verre, var noe av det hun sa.

«Ap-vennlig»

Jøran Kallmyr, tidligere statsråd for Frp, sitter også i rådet. Han var også enig i at kritikken mot NRK er på sin plass, men snakket også om at dette kan gi bensin på bålet for folk som tror at NRK er «Ap-vennlig».

Les også: Raser mot Stoltenberg-ansettelse: - En uklok beslutning

- De redaksjonelle vurderingene skal ikke jeg legge meg borti, men klagene handler om konteksten her. At dette her er «Ap-styrte NRK», noe som henger igjen fra fortiden. Flere seere har enda dette inntrykket, og det er noe som må tas på alvor. Folk tenker fortsatt om «Ap-kameraderiet», og derfor burde NRK vært enda mer forsiktig og balansert her. Wolden Bache har en kjempetung faglig bakgrunn, og den andre kandidaten er godt kjent allerede, sa Kallmyr.

Jan Bøhler fikk også muligheten til å si noen ord, og hans beskjed var at noe sviktet i forkant av innslaget.

- Her var det en dramatisk dårlig kvalitetssikring, hvor man ikke legger vekt på Wolden Baches rolle og funksjoner. Da må det gås en rundt internt på hvordan det skal jobbe, var noe av det Bøhler sa.

La seg langflat

Redaksjonssjef i NRK Nyheter, Hanna Thorsen, tok også full kritikk for at innslaget ikke holdt mål.

- Den grafiske CV-en til Ida Wolden Bache var mangelfull. Vi forstår reaksjonene og tar tilbakemeldingene på alvor. I eget innslag 13. januar presenterte vi en mer utfyllende versjon av CV-en til Wolden Bache. Vi ønsket å presentere bakgrunnen til Wolden Bache. De fleste kjenner Stoltenberg, men ikke Wolden Bache. Et mer grafisk innslag ville ha gitt mer innsikt og mer kunnskap om hennes bakgrunn, sa Thorsen til kringkastingsrådet.

Og hun la til:

- Vi ønsket selvsagt ikke å presentere Stoltenberg som den beste kandidaten. Den visuelle fremstillingen var mangelfull. Vi har også beklaget offentlig, og håper at presentasjonen 13. januar rettet opp inntrykket.

Thorsen forklarte også at mye tekst på en TV-skjerm ikke ser bra ut.

- Tanken var at det muntlig skulle fylle ut og veie opp, både det som ble sagt av programlederen og Magnus Takvam i studio. Men det var ikke fullstendig nok i seg selv, erkjente redaksjonssjefen.

Ble aldri innkalt

Nettavisen omtalte i januar en tredje søker med en svært sterk CV, men som aldri ble innkalt til intervju. 62 år gamle Jacob Bjorheim kan vise til lang erfaring fra den europeiske finansverden, og har bodd flere år i Sveits.

Les også: Råsterk trio på søkerlisten: Én ble aldri innkalt

Bjorheim har en mastergrad fra Universitetet i St. Gallen og både master- og doktorgrad fra London School of Economics. Senere har han jobbet som finansforvalter i investeringsbanken UBS i Sveits, samt jobbet 13 år i Bank of International Settlements (BIS) som eies av omtrent 60 sentralbanker.

Dette ble også bekreftet tidligere i uka da finansminister Trygve Slagsvold Vedum svarte følgende på et av kontrollkomiteens spørsmål.

- Uken etter at stillingen ble lyst ut, gjennomførte innstillingsgruppen sammen med Backer Skeie samtaler med tre potensielle kandidater, svarte Vedum til Stortinget, og opplyste at bare to av dem søkte, nemlig Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg.

Gunnar Stavrum: Glippen som avslører at ansettelsen av Jens Stoltenberg var en skinnprosess