NRK sendte onsdag formiddag et innslag med blant annet to videointervjuer gjort i Luhansk. Der uttaler to sivile menn seg om hva de synes om at det skal avholdes folkeavstemning om regionen skal bli en del av Russland.
Både generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, og USAs president Joe Biden har fordømt Putins forslag om folkeavstemning i regionene Donetsk og Luhansk, samt i de russiskstøttede styresmaktene i de okkuperte områdene i Kherson og Zaporizjzja
I videoinnslaget stiller de to sivile ukrainske mennene seg positive til folkeavstemmingene.
Se et utdrag fra reportasjen under (OBS! Tekstingen av intervjuet er ikke lenger tilgjengelig i NRKs spiller, så intervjuet går uten tekst):
Nettavisen har fått oversatt klippet for å få verifisert hva som blir sagt i intervjuet. Det som blir sagt er følgende:
– Vi må være sammen med Russland. Vi har bodd i Sovjetunionen før og vil være sammen med Russland nå, sier «Vladimir».
«Vyacheslav» på sin side forteller at han ikke kjenner noen som er imot folkeavstemmingen.
Skuffet
Reportasjen har fått flere til å reagere. En av dem er Bjørn Johan Berger, som tok til Facebook for å ytre sin frustrasjon etter innslaget.
– NRK burde ha en journalistisk plikt til å sette slike intervjuer inn i en kritisk kontekst. I stedet ble det etterlatte inntrykket at folk i Donbas støtter Putin, skriver han.
Til Nettavisen utdyper Berger:
– Jeg egentlig veldig glad i NRK, men har vært skuffet i flere år over dekningen av denne konflikten.
Han mener NRK bidrar til Russlands propaganda ved å sende innslaget, uten å sette det i kontekst.
– Når NRK sender sånne intervjuer uten å problematisere det, jeg kan ikke tro at det går an i 2022 å gjøre noe sånt.
Dette er ikke første gang NRK har mottatt kritikk for ukritisk bruk av byråbilder. Tidligere i år ble kanalen felt i PFU for dette og i våres fikk de kritikk for noe av det samme – nemlig bruk av intervjuer gjort av byråer i russisk-annekterte områder i Ukraina.
Les NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsens svar på kritikken lenger ned i saken.
– Seier til russisk propaganda
Tobias Sæther, Forsker ved Ukraina-programmet ved Stabsskolen til Forsvarets høgskole, konkluderer med at NRK-innslaget er uheldig.
– Hvor streng skal man være med norske medier – i dette tilfelle NRK? På den ene siden, en svale gjør ikke en sommer, og norske medier dekker i all hovedsak Ukraina-krigen på en forsvarlig og ofte god måte, sier Sæther og fortsetter:
– På den andre siden, enhver fremstilling som får det til å virke som befolkningen som bor i Donbas unisont støtter opp om å bli del av Russland er en seier til russisk propaganda og bruk av militære midler i Ukraina. Konklusjon: unyanserte og tilspissede innramminger slik jeg oppfatter dette NRK-innslaget som, er uheldige. Og bør unngås, sier Sæther til Nettavisen.
Han mener det er viktig å huske at innbyggerne i Luhansk og Donetsk har levd i samfunn med sterk informasjonskontroll siden 2014. Siden invasjonen i februar har denne informasjonskontrollen økt ytterligere.
– Gir russerne siste ord
– Dette er konteksten ethvert intervju i disse områdene foregår innenfor, og vi må regne med at denne konteksten begrenser mange intervjuobjekter fra å si sin sanne mening. Derfor er det viktig å ramme inn intervjuer med innbyggere i disse områdene på en måte som tar høyde for massiv propaganda over tid, forteller Sæther til Nettavisen.
Han legger til at både Russlands og Ukrainas rapportering fra krigen ikke er perfekt, men at russerne er mye lenger unna fakta enn Ukrainas.
– Når vi, enten vi er forskere, journalister eller politikere, omtaler de to krigende partene må vi ta høyde for dette. Dette er utrolig krevende, men like fullt avgjørende. Hvis ikke lar vi Russlands propagandamaskin få siste ord.
– Blir feil
Utenriksredaktør hos NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen forstår kritikken og erkjenner at NRK her kunne gjort ting annerledes. Han opplyser at intervjuene ble gjort av nyhetsbyrået Reuters. Han trekker frem at hovedproblemet er at ytrings- og pressefrihet er svært dårlig eller ikke-eksisterende i disse områdene.
– Vi har ingen mulighet til å vite hvor representativt syn de to mennene gir uttrykk for, eller om det er andre omkringliggende forhold rundt det de sier. Da blir det feil å framstille det uten mer bakgrunn og kontekst for seeren, forklarer Falkenberg, og legger til at innslaget startet med en introduksjon om den internasjonale kritikken av russernes forslag, svarer Mikkelsen i en e-post til Nettavisen.
– Innbyggere i Kyiv fordømte det og president Volodymyr Zelenskyj kalte det en «falsk folkeavstemning» i innslaget, sier han.
– Burde gitt mer bakgrunn
Mikkelsen vil ikke svare på om det var feil av NRK å sende innslaget, men han er tydelig på at de burde ha gitt mer bakgrunn og kontekst for å forsvare at det ble publisert i den formen det ble.
– Synes du NRK formidlet konteksten disse intervjuene sannsynligvis ble gjort under på en god måte?
– Vi skal være svært varsomme med bruk av bilder og intervjuer fra områder med liten eller ingen pressefrihet. Dette gjelder særlig i områder som er okkupert av fremmede styrker som i Ukraina. Vi burde gitt mer bakgrunn og informasjon, skriver Falkenberg.
Ser likhetstrekk med tidligere tabbe
Tidligere i år høstet NRK kritikk for bruk av et intervju av en kvinne gjort i russisk-okkuperte Mariupol. NRK sa da at de kunne gjort mer for å få frem at intervjuet ble gjort i et russisk-okkupert område.
– Vil du si at dere gjorde samme feil igjen?
– Det er noen likheter her. Begge intervjuene er gjort av Reuters lokale team, begge er gjort på okkupert område, men mener også gjeldende innslag også tok inn seg viktige perspektiver fra ukrainsk side, skriver Falkenberg.