RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter politikulturen

Advokat Jan Fougner i Oslo sentrum torsdag formiddag i forbindelse med at advokatfirmaet Wiersholm har undersøkt arbeidsgivers håndtering av varslingen i Monika-saken.
Advokat Jan Fougner i Oslo sentrum torsdag formiddag i forbindelse med at advokatfirmaet Wiersholm har undersøkt arbeidsgivers håndtering av varslingen i Monika-saken. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Dårlig ytringsklima. Ansvarsfraskrivelse. Svak læringskultur.

Bergensavisen: Granskningsrapporten slår fast at Schaefer-saken først og fremst skyldes et dårlig ytringsklima i hordalandspolitiet.

«Til tross for at Schaefer opptrådte saklig og nøkternt, ble kritikken ikke tatt vel i mot. Kritikken resulterte ikke i endring av posisjoner, men utelukkende forsvar av disse. Da kritikken ble gjentatt ble den oppfattet som plagsom, og posisjonene ble ytterligere fastlåst», skriver advokat Jan Fougner.

LES OGSÅ: Monika-saken legges frem i dag

Konflikt og krysspress

På en pressekonferanse torsdag formiddag om rapporten uttalte Fougner at ingen i Hordaland politidistrikt kunne reglene om varsling eller hadde kunnskap om det. Også arbeidsgruppen til Riksadvokaten bommet på varslingsreglene i sin tidligere rapport.

«Fordi det deretter handlet om forsvar mot kritikken, ble de involverte gruppert etter fronter; de som støttet henleggelsen og de som angrep den», skriver Fougner og legger til:

«Da frontene ikke bare hang sammen med standpunkt, men også med rang og nivå i politihierarkiet, utviklet uenigheten seg til en konflikt mellom ledelse og de underordnede, med tilhørende krysspress for mellomlederne».

I den over 100 sider lange rapporten kommer uenigheten internt på politihuset i forkant av at Monika-saken ble gjenopptatt tydelig frem.

Fakta: Fakta om Monika-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Drapsetterforskning ble satt i gang da åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011.

* Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken.

* Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

* 21. oktober i fjor ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

* 9. februar 2015 kom en rapport fra en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten. Konklusjonen er at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.

* 13. februar ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken.

* Spesialenheten for politisaker ila 25. februar Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i Monika-saken. Ingen enkeltpersoner straffes.

* 17. mars klagde Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, Spesialenhetens avgjørelse inn for Riksadvokaten.

* 26. mai avviste Politidirektoratet morens krav om 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

* 25. juni kom en uavhengig rapport som konkluderer med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med ulovlig gjengjeldelse og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen. (©NTB)

Påstander om hersketeknikk

Politifolk som støttet Schaefer beskylder ledelsen for å bruke «hersketeknikk».

Konflikten ble ytterligere fastlåst fordi det i konfliktlinjen også lå elementer av profesjonsstrid; kampen mellom politijuristene og de politiutdannede.

LES OGSÅ: Politiet får knusende kritikk

«At det i denne situasjonen unnlates å foreta åpenbare fornuftige valg; valg som begge sider hadde pekt på som løsning – å sende saken til Kripos – kan ikke overraske», heter det i rapporten.

Konsekvensene for Schaefers rennommé som politietterforsker og hans alminnelige helse og fungering synes ikke å være på politimesterens radar, og når han blir gjort oppmerksom på Schaefers tilstand, unnlater han han likevel å forholde seg til ham.

– Kunnskapsmangel

HMS-rådgiver Per-Terje Engedal har siden 2012 tatt opp kritikkverdige forhold vedrørende arbeidsforholdene i Hordland politidistrikt. Han ble ikke hørt, og sendte varslet i januar Arbeidstilsynet.

LES OGSÅ: Slik svarer politiet på kritikken

«Hordaland politidistrikt er ikke en lærende organisasjon, det er omfattende kunnskapsmangel blant ledelsen, og resultatet av dette er blant annet «Monika saken». Det er holdninger og kultur som ikke er forenlig med resten av samfunnet. Dette går ikke bare utover de ansatte ved HPD, men setter også rettsikkerheten til samfunnet i fare», skriver han.

Engedal har som følge av saken vært sykmeldt siden nyåret.

(Saken fortsetter under bildet)

Politihuset i Bergen sentrum

Innarbeidet kultur

«Det dårlige ytringsklimaet er ikke et resultat av dårlig kjemi mellom enkeltpersoner - det var få i ledelsen som kjente Schaefer godt - men er et resultat av en vel innarbeidet kultur», ifølge Fougner.

Flere ansatte karakteriserer politikulturen som konservativ. Noen gir i tillegg uttrykk for at politikulturen kan fremstå som litt «selvrettferdig», noe som kan slå ut i ansvarsfraskrivelse – andre har «skylden».

«Dette, sammen med svak kultur for kritikk, heller ikke konstruktiv kritikk, ses som sentrale utfordringer som det er viktig å ta på alvor for å få til endring», konkluderer rapporten.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård kommenterer Monika-rapporten.

Spesialenheten må vurdere straff

– Det er påvist brudd på arbeidsmiljøloven. Varslersaken må oversendes Spesialenheten, som må vurdere straffereaksjoner, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Politidirektøren sier Monika-saken har vært vanskelig, og at den tunge kritikken som er kommet i tre rapporter ikke kan gå uten at betydelige endringer skjer. Humlegård sier problemene som er beskrevet ikke bare knytter seg til Hordaland politidistrikt, men til hele politiet.

– Jeg skulle gjerne sluppet som alle andre i denne saken å skulle gjennom en så smertefull periode. Og det er ikke slik at det er et Ikke endelig punktum i dag. Det slått fast at begått brudd på arbeidsmiljøloven. Jeg må be politimesteren sende saken til Spesialenheten som må vurdere straffereaksjoner, sier Humlegård.

Han ga varsler Robin Schaefer en unnskyldning og uforbeholden takk for at han meldte fra om feil i etterforskningen av Monika Sviglinskajas død i 2011.

Ferdig som politimester i Hordaland

Politidirektøren opplyser at Geir Gudmundsen kommer ikke tilbake som politimester i Hordaland politidistrikt. Jon Reidar Nilsen fortsetter som konstituert inntil et nytt politidistrikt er på plass.

(Saken fortsetter under bildet)

Trekker seg: Gudmundsen kommer ikke tilbake som politimester i Hordaland.

– Politidistriktet Hordaland skal nå omorganiseres. Det skal slås sammen med Sogn og Fjordane politidistrikt til politidistrikt Vest, som et resultat av politireformen. Og vi skal ha på plass en ny politimester i politidistriktet, forteller politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Han opplyste på en pressekonferanse om granskingen av Monica-saken torsdag at dette distriktet er blant dem som får ny politimester. Bare Troms og Oslo fortsetter med dagens ledelse.

– Inntil videre er John Reidar Nilsen konstituert som politimester i Hordaland og fortsetter med det. Geir Gudmundsen er fortsatt innbeordret til Politidirektoratet, og vil bli det, sier Humlegård – som understreket at Gudmundsen er frabeordret stillingen som politimester og at det «ikke er en belønning å komme til Politidirektoratet».

Ukjent at Humlegård er konge

John Christian Elden representerer Geir Gudmundsen. Han svarte følgende da Bergensavisen spurte om Gudmundsens fremtid som politimester.

– Vi vil nå lese rapporten grundig og vurdere hvordan vi skal forholde oss til den. Politimesteren i Bergen er fortsatt politimester i Bergen så lenge han er politimester i Bergen, svarte Elden på e-post til BA klokken 12.25.

Overfor Dagbladet går Elden kraftig til angrep på Humlegårds utspill.

– Det er ukjent for meg at politidirektør Humlegård er konge i Norge. Min klient Geir Gudmundsen er utnevnt av kongen og sitter inntil han selv eller kongen annet bestemmer, sier han.

Ved spørsmål på hva Gudmundsen gjør nå, svarer advokat Elden syrlig til Dagbladet:

- Vi vil nå tenke gjennom saken fra vår side ut fra rapporten, og antar Hans Majestet gjør det samme.

Nesten alle politidistrikter får ny ledelse

På pressekonferansen kunngjorde Humlegård at det er ti stillinger som vil bli lyst ut.

Bare i Oslo og Troms vil politidistriktet fortsette under samme ledelse som i dag. Tidligere har politimesteren anslått at de nye politimestrene vil være på plass i oktober, og at de får ansvar for de nye distriktene fra årsskiftet.

Omleggingen skjer som følge av politireformen, hvor antall politidistrikt skal reduseres fra dagens 27 til tolv.

Politidirektoratet opplyser at de er i full gang med å planlegge de nye hovedsetene, hvor de skal plasseres og fordeling av arbeidsplasser.

Les flere saker fra BA her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere