*Nettavisen* Nyheter.

Slakter regjeringens oppførsel

STØRST: Hadde det vært valg i dag ville FRP og Høyre hatt rent flertall sammen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Frp: - Pinlig, de har løyet. Høyre: - Bra, men altfor sent. Venstre: - Naturlandskapet viktigst

10.08.10 19:00

Regjeringen vil se på sjøkabler igjen

Opposisjonspartiene FrP, Høyre og Venstre ble ikke imponert over dagens delvise snuoperasjon fra Riis-Johansen og Stoltenberg.

FrP bruker hardest skyts, og kaller seansen pinlig, og mener i tillegg at Riis-Johansen har løyet tidligere i saken.

Høyre og Erna Solberg mener det er godt at regjeringen nå snur, men skjønner ikke hvorfor dette alternativet ikke kom opp mye tidligere.

Venstres Trine Skei Grande synes også snuoperasjonen er bra, men vil ha enda større fokus på miljøhensynene.

- Riis-Johansen er ferdig

- Snuoperasjonen om sjøkabel i Hardanger er pinlig for regjeringen. For Terje Riis-Johansen er den fullstendig ødeleggende. Han har bløffet folket i denne saken, sier Ketil Solvik-Olsen (FrP) i en pressemelding.

FrP mener at det er bra at regjeringen snur, men at saksbehandlingen viser at olje- og energiministeren har løyet.

- Regjeringen med Terje Riis-Johansen i spissen har sagt at alle alternativer allerede var utredet, og at det beste alternativet var valgt. Nå viser det seg at det ikke stemmer, sier Solvik-Olsen.

FrP fokuserer skytset mot Riis-Johansen, og mener at hans dager som minister nå er talte.

- Han var fra før en svekket statsråd. Nå har hans egen statsminister overkjørt det han mente var det beste trasevalget. Dagens nyhet forteller oss at Riis-Johansen har bløffet når han sa at alle alternativer er vurdert. Nå har ikke bare opposisjonen uttrykt sin mistillit til Riis-Johansen, men også Jens Stoltenberg. Jeg regner derfor med at han snarlig forlater regjeringen, sier han.

- Bra avgjørelse, men tilbaketog

Erna Solberg gir regjeringen ros for å nå ha ombestemt seg.

- Jeg synes det er fint at det nå kommer en alternativ vurdering av sjøkabelalternativet, sier hun til Nettavisen.

Samtidig frykter hun at utredningsvedtaket bare er en måte å kjøpe seg fred og ro på.

- Regjeringen håper og tror nok at denne uavhengige granskningen vil konkludere med det samme som regjeringen har gjort, nemlig at sjøkabler ikke er et godt nok alternativ. Det interessante er jo hvis det blir en annen konklusjon, sier Solberg.

Hun mener at regjeringen har malt seg selv opp i et hjørne, som de nå forsøker å hoppe ut av, ved å stole blindt på Statsnett og NVEs vurderinger.

- Statsnett og NVE har tenkt pris, og pengene har fått bestemme, selv om regjeringen ikke vil innrømme det, sier Solberg til Nettavisen.

- Fokusér på miljøet

Trine Skei Grande (V) synes også snuoperasjonen er betimelig, men etterlyser en ny, uavhengig undersøkelse av hele kraftutbyggingen, ikke bare luft vs. sjø.

- Vi må få på plass en ny og uavhengig vurdering av kraftledningen i Hardanger, sier Skei Grande, som mener miljøhensyn bør veie tyngre enn de gjør i dag.

Skei Grande mener at Regjeringen bør stoppe utbyggingen, helt til det vedtas en lovendring som sikrer naturlandskapet.

- Venstre etterlyser lovendringer i energiloven, slik at vi bedre kan ivareta ikke bare energihensyn, men også miljøhensyn, sier Skei Grande.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.