RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter Tromsø-OL 2014

Sist oppdatert:
En fest til 10 milliarder kroner er det beste argumentet Transportøkonomisk institutt finner for å arrangere OL i Tromsø i 2014.

Glem drømmer om ringvirkninger og etterbruk.

Det er hovedbudskapet i analysen "Regionale virkninger av OL i Tromsø " som tre TØI-forskere har levert på oppdrag for Kommunal- og regionaldepartementet.

På punkt etter punkt plukker de fra hverandre OL-søknaden, og de går langt i å beskrive tall fra Tromsø 2014 som overdrevet optimistiske.

"Vår vurdering er at å bruke inntil ti milliarder statlige kroner på OL ikke er et spesielt godt tiltak for langsiktig næringsutvikling..." heter det i den drepende konklusjonen .

- Argumentet for å gjennomføre arrangementet er knyttet til at det er en stor fest, til glede for alle. Det er godt argument. Hvis fellesskapet ønsker det, kan man gjerne ha en slik fest, skriver forskerne.

Transportøkonomisk institutt har ingen tro på Tromsø 2014s store vyer for økt turisme og eksport av fisk (!) etter OL. Tvert imot viser de til erfaringer fra Lillehammer, hvor ettervirkningene i beste fall er tvilsomme.

Problemer på boligmarkedet og mindre sysselsetting kan tvert imot tyde på at OL var negativt for Lillehammer, slår forskerne fast.

I Tromsøs OL-søknad unngås å ta med samfunnsmessige kostnader i regnestykket , blir det hevdet. Økt veiutbygging i Tromsø vil fortrenge mer lønnsomme veiutbygginger, det samme gjelder bygging av idrettsanlegg, som vil gå på bekostning av mer nyttige anlegg andre steder.

I hovedsak sier den nær 100 sider lange rapporten det samme som vi gjentatte ganger har skrevet på Nett på sak her i TV 2 Nettavisen: Det beste argumentet for Tromsø-OL er at vi har lyst til å ta oss råd til en 14 dagers idrettsfest.

Argumenter om ringvirkninger og etterbruk holder ikke vann.

- Det spørsmålet man bør stille seg, dersom det er effektene for næringsliv, sysselsetting, verdiskaping og befolkning som er i fokus, og det er snakk om statlig ressursbruk på inntil ti milliarder kroner, er om disse midlene har større og sikrere avkastning i alternativ anvendelse. Vi kan lett tenke oss en rekke gode formål, skriver TØI-forskerne.

Hva mener du? Bør Norge bruke 10 milliarder til OL i Tromsø? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere