Onsdag omtalte Nettavisen TV 2-reporter Fredrik Græsviks oppsiktsvekkende forsøk på å få et intervju med selskapet Finansco, og deres ansatt Eirik Furuseth.
Kort fortalt hadde Furuseth, som jobber i Finansco, kommet med det som må kunne kalles mediekritikk av TV 2, på bakgrunn av deres manglende omtale av forholdet mellom islamisten Arfan Bhatti og den siktede i masseskytingen i Oslo, Zaniar Matapour.
Kun tre kvarter senere fikk Furuseth den erfarne journalisten Fredrik Græsvik på nakken.
Les saken her:

La ut kritikk av TV 2 – fikk TV-reporteren på nakken: – Ren og skjær trakassering
– Jeg beklager
Klokka 14.30 torsdag svarer Græsvik Nettavisen på en SMS:
– Jeg beklager overfor Furuseth, hans arbeidsgiver og også min egen arbeidsgiver TV 2. Jeg skulle selvfølgelig ikke ha sendt denne henvendelsen, og forstår at dette kan svekke tilliten til meg som journalist, skriver Græsvik.
Furuseth forteller til VG at Græsvik har sendt ham en SMS med en beklagelse:
«Hei. Sender deg dette for å si at jeg beklager overfor deg og din arbeidsgiver for min henvendelse til dere. Jeg skulle selvfølgelig ikke gjort dette på en slik måte. Mvh Fredrik Græsvik»
Den beklagelsen er Furuseth på ingen måte fornøyd med.
– Jeg opplever det ikke som en reell beklagelse. Jeg har blitt utsatt for grovt maktmisbruk og trakassering fra en mektig medieaktør, og så snakker de om at de beklager «henvendelsen». Det synes jeg er provoserende, sier han til VG.
Han sier til VG at han vurderer å klage saken til PFU, pressens eget klageorgan.
– Alvorlig
Saken har vekket masse reaksjoner på sosiale medier og i Nettavisens kommentarfelt. Enkelte går så langt som å kreve at Græsvik fratrer sin rolle i TV 2.
– Min første tanke var at dette kan ta knekken på folk. Folk er redde for å snakke med aviser, selv i små gladsaker, det er ukjent terreng for de aller fleste. Nå vet ikke jeg hva Furuseth er vant til, men hvis man er uten medietrening kan dette ta nattesøvnen fra folk, det er så alvorlig, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).
Steffensen poengterer at det ikke bare er mangelen på dekning for Græsviks påstander han reagerer på.
– Det jeg syns er alvorlig er fremgangsmåten hans. Han sender altså meldinger sent på lørdagskvelden og spør om hvor han jobber, og om han er håndballtrener, før han så kontakter arbeidsgiver. Selv hvis det hadde vært dekning for det han prøver å problematisere, syns jeg fremgangsmåten er ille.

Niklas Baarli kritiserer politiet etter masseskytingen i Oslo: – Jeg nekter å trues til taushet
– Hårreisende
I gårsdagens sak fortalte Furuseth at han ikke mottok noen beklagelse fra TV 2 eller Græsvik, men at TV 2 beklaget til hans arbeidsgiver.
– Slik jeg oppfatter det prøver han å skremme ham til taushet ved å kontakte arbeidsgiver og idrettslaget han er del av. Det er rett og slett hårreisende. Det første jeg tenkte var at dette er stygt og at TV 2 ikke har gjort nok. Et minimum burde være at de beklaget direkte til Furuseth personlig. Så håper jeg TV 2 undersøker om det er andre lignende tilfeller fra samme eller andre journalister hos dem, sier Frp-politikeren.
Steffensen og flere andre på sosiale medier har også reagert på at Græsvik ikke ønsket å komme med en kommentar til saken selv.
– Jeg syns også det er litt slapt av han å ikke svare for seg selv. Jeg syns også at dere (Nettavisen journ.anm.) burde vært hardere, og krevd svar fra ham personlig. Media hadde aldri tillatt at en politiker eller annen leder ikke ønsket å kommentere en så alvorlig sak. Græsvik er en maktperson og har vært en stor profil i lang tid, sier Steffensen.
– Jeg har aldri opplevd lignende eller huske å ha hørt om andre journalister som har opptrådt på samme måte, avslutter Steffensen.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deler ny video av det som skal være et russisk rakettangrep sentralt i landet denne uka. Minst 18 personer ble drept, 59 personer skadet og minst 21 er savnet, ifølge ukrainske myndigheter.
– Presse-Norge kan ikke aksepterer dette
Også journalist i Energywatch og tidligere Redaktør i ENerWe, Anders Lie Brenna kommer også med krass kritikk av sin kollega i TV2.
– Jeg er bekymret for hva det gjør med journalistikken. Han truer både en person og arbeidsgiveren på bakgrunn av kritikk som kommer TV2s vei. Og vi snakker ikke om en liten avis, han truer med å bruke sin stilling og TV2s publisitet til å ta en meningsutfordrer. Han truer med å bruke TV2s slagkraft. Hvis dette var hvem som helst andre, ville det fått ekstreme konsekvenser.
Brenna sier til Nettavisen at han på ingen måte mener at Græsvik burde få sparken som konsekvens.
– Alle kan gjøre eller si feil i kampens hete. Han bør stille seg offentlig og innrømme at det var totalt feil som journalist og beklage. Samt forsikre om at det ikke skjer igjen. Jeg mener at Presse-Norge bør gå tydelig ut og si at det ikke er forenlig med det å være journalist.
– Vi trenger en bransjeforståelse av at journalister ikke kan opptre slik, det er grunnleggende i Vær varsom-plakaten. Presse-Norge kan ikke tillate dette, uansett stilling. Det går ikke an å gjemme seg bak egne regler, når noen bruker TV2s omdømme til å true en motstander, avslutter Brenna.
– Stort ansvar
Norsk Redaktørforening (NR) har som mål å sikre full informasjons- og ytringsfrihet for alle, og gode rammevilkår for frie medier, skriver de på egne nettsider. Generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø, forteller at akkurat disse rammevilkårene kan bli svekket av tilfeller som det med Græsvik.
– Både rollen som journalist og redaktør er et stort privilegium, og kommer med et stort ansvar. Man må passe med på hvordan man opptrer og oppfattes av publikum. Hvis ikke svekkes troverdigheten som media er helt avhengig av, sier hun til Nettavisen.
Nybø påpeker at det er viktigere enn noen gang at journalister fremstår som pålitelige og troverdige.
– Dette er helt åpenbart problematisk for TV 2 og det er viktig at de rydder opp. Det handler om integritet. Den troverdigheten som frie redaktørstyrte medier har, er gullbeholdningen vår. Derfor er det utrolig viktig at vi er klar over dette og at vi minner oss selv på det. Og at vi ikke misbruker dette. Den viktigste medisinen mot dette er debatt rundt egen rolle og diskuterer dette i det offentlige, men også innad i redaksjoner. På lik linje med andre bransjer er det viktig at mediene også beklager når de har begått feil, noe jeg skjønner at TV 2 har gjort, avslutter Nybø.
– Uheldig opptreden
Også presseforbundet, ved generalsekretær Elin Floberghagen mener at Fredrik Græsviks oppførsel kan kritiseres.
– Dette ser unektelig ut som uheldig opptreden av journalisten. Det er viktig å påpeke at mediene har et ansvar for å opptre ryddig og skikkelig overfor kilder. Det gjelder selvfølgelig også den enkelte journalist. Vær varsom-plakaten er til for å sørge for både god journalistikk og for at folk skal kunne ha tillit til det som publiseres. Uheldig kildekontakt kan svekke den tilliten, skriver Floberghagen i en e-post til Nettavisen.
Hun skriver også at hun mener TV 2 har gjort det rette i å beklage hendelsen utad. Samtidig har hun aldri sett lignende.
– Jeg kan ikke huske en helt tilsvarende sak, men vi har hatt saker om journalisters opptreden også tidligere, skriver hun.
Det hersker derimot litt usikkerhet rundt hvorvidt dette er en sak hvor TV 2 kunne vært felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU):
– Jeg kan ikke forskuttere hvordan konklusjonen ville blitt, dersom saken klages inn for PFU, skriver hun, før hun fortsetter:
– Hovedregelen er at en klage må peke på etiske utfordringer i konkrete publiseringer. Samtidig omhandler Vær varsom-plakaten hele den journalistiske prosessen, fra innsamling til presentasjon. Ikke minst stiller plakaten opp krav til integritet og troverdighet. Hvorvidt vi kunne behandlet en slik klage, må vi derfor vurdere konkret dersom det kommer en klage.