RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter tysk «værspåmann»

Sist oppdatert:
... og dermed kan det bli nødvendig med oljehyre og sydvest. Det er nemlig ikke alltid spådommene slår til.

Den tyske værspåmannen Wolfgang Röder har spådd sommerværet i VG og Aftonbladet i mer enn ti år. Nå har han kommet med årets spådom.

Ifølge aftonbladet.se lyder den på sol, sommer og rekordvarme så langt øyet rekker.

Eller...

Bob-bob
Röder, som i Aftonbladets spalter har gått fra benevnelsen professor i meteorologi ved Berlins Freie Universität til værprofet, har nemlig en historie med stadig feilmeldinger.

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorolgisk institutt har gått gjennom spådommene til den tyske værprofeten de siste ti årene. På en skala fra 1 til 5 fikk spådommene 2,4.

- Det var rett og slett ikke mye å skryte av. Spådommene var så tilfeldige at hvem som helst kunne lirt dem av seg og truffet like bra, sier klimaforskeren.

Hygen har imidlertid full forståelse for at dette er stoff folk er interessert i.

- Akkurat nå sitter folk å planlegger ferien. Hvis det kommer en som sier at sommeren blir bra, ja så vil folk høre det. Nordmenn elsker rett og slett sesongvarsler, sier Hygen.

Problemet er at det ikke finnes noen modeller som kan gi troverdige prognoser så langt frem i tid.

- Meteorologisk institutt gir ut 3-måneders varsler, men dette baserer seg utelukkende på gjennomsnittstemperatur. Det jeg kan se nå er at vi kommer til å ligge rundt en halv grad over gjennomsnitt de neste tre månedene. Hvor mye nedbør eller hvor mange soltimer det blir går det ikke an å regne seg frem til enda, men det jobbes mye med problematikken, sier Hygen.

Det baner vei for spåmenn som Röder.

Avkledd tidligere
Hygen er ikke den eneste som har kledd av værprofetens dårlige sannsigerkunster. VG, en av norges største forbrukere av spådommene til Röder, har også sjekket hvor godt profetiene stemmer.

Allerede i 2003 gransket VG de 18 spådommene Röder hadde kommet med til avisen . Konklusjonen må kunne betegnes som et lavtrykk i VGs spalter.

Gjennomgangen viste nemlig at det såkalte værorakelet fra tyskland bare hadde rett i fire av sine 18 langtids- og sesongvarsler.

Det hindret ikke avisen fra fortsatt bruk av spådommene på egne forsider.

I Sverige hadde Röder litt høyere treffprosent. Da Dagens Nyheter sjekket like mange spådommer fant de ut at det såkalte værorakelet traff på åtte av 18 varsler.

God helg
Dermed er altså sommerværet fortsatt i det blå. Det som derimot ikke er i det blå, er at det blir supervær i Sør-Norge i helgen. Det kommer til å holde seg godt ut i neste uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere