RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slank som ung - slank som voksen

En lubben tenåring blir nesten garantert overvektig som voksen. Å være slank som ung minsker risikoen for overvekt. Men foreldrenes vekt spiller også inn, viser en ny undersøkelse.

Dette kommer fram i "Kjenn-din-kropp"-studien fra Universitetet i Oslo. Studien har fulgt vektutviklingen av 485 tenåringer i 20 år og forskerne har forsøkt å finne ut hvilke faktorer som kan forklare vår kroppsvekt som voksen, melder NTB.

Doktorgradsstipendiat Elisabet Kvaavik, som er ansvarlig for prosjektet, mener at det er viktig å forebygge overvekt fordi vi legger grunnlaget til vekten tidlig.

– Det er åpenbart at det å være slank som ung minsker risikoen for å bli overvektig som voksen, sier hun til Aftenposten.

Faktorer som så ut til å påvirke vekt som voksen var: KMI som tenåring, foreldres KMI, fysisk aktivitet, røyking og utdannelse. (KMI - vekt delt på høyde gange høyde).

I studien ble deltakerne delt i fire grupper baser på KMI Av de 121 i gruppen med lavest KMI, rundt 17, var det en femdel som hadde en KMI over 25 som voksen. Bare én av dem hadde en indeks over 30. Sammenlignet med de 120 tenåringene som hadde høyest KMI, rundt 23, var andelen overvektige som voksne på 92,5 prosent.

Er du overvektig?
Er du undervektig, normal- eller overvektig? Her kan du teste deg selv og lese mer om hvordan man definerer vektklassene.

[Les mer]

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere