Gå til sidens hovedinnhold

Slanket GM like om hjørnet

USAs største bilprodusent kjørte i grøfta, men akter å komme på veien igjen. Men det haster.

General Motors håper raskt å ha et nytt selskap på beina igjen 30 dager etter konkursen, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP). Selskapet håper blant annet at økt salg i Asia kan utgjøre en viktig plattform for et nytt og slankere konsern. Ifølge GM steg salget i Kina med 75 prosent i mai, melder Reuters.

Har planen klar
GM fikk til en avtale med fagforeningene og brorparten av aksjonærene og la til rette for salg av det meste av sin Opel-virksomhet i Europa før de mandag gikk veien til skifteretten for å søke konkursbeskyttelse. Da hadde de med seg en nesten ferdigspikret plan for en rask gjenfødelse.

Regjeringen sier deres eksperter venter at GM vil avslutte perioden med konkursbeskyttelse i løpet av 60 til 90 dager. Til sammenligning tok det litt over en måned før Chrysler fikk godkjent salg av sine aktiva til italienske Fiat.

Lite penger i kassa
Under en høring mandag understreket GM-advokat Harvey Miller sakens store omfang og viktigheten av å få GM gjennom rettskverna så fort som mulig. Han pekte på at bilgiganten bare har rundt to milliarder dollar igjen i kassa.

- Dersom det skal skje en reetablering av verdi, er det helt avgjørende at et salg finner sted så fort som mulig, uttalte Miller ifølge AP.

Har kjøper til Hummer
Tirsdag kom meldingen om at GM har fått på plass en intensjonsavtale om salg av sitt Hummer-merke. Det er ikke oppgitt hvem som vil kjøpe eller til hvilken pris, melder Reuters.

Obama optimist
- Jeg er helt trygg på at General Motors, med den riktige ledelsen, vil klare å reise seg igjen. Planene for selskapet er realistiske og lar seg gjennomføre, uttalte president Barack Obama mandag ifølge Reuters.

Den amerikanske staten har inntil videre overtatt 60 prosent av aksjene i GM, men har ikke noe ønske om å bli sittende som eier av selskapet.

- Vårt mål er å hjelpe GM tilbake på bena, sa presidenten.

Kommentarer til denne saken