*Nettavisen* Nyheter.

Slanket vekk 40 kilo på ett år

Foto: (Magne Turøy/Bergensavisen/Privat)

For ett år siden veide Marius Stenfelt (21) fra Bergen 139 kilo. Så fant han et fjell.

22.05.13 17:28

(ba.no): For ett år siden veide Marius Stenfelt (21) fra Bergen 139 kilo. Han var usosial og sjenert. Han skammet seg over kroppen sin. Fritiden ble brukt til data- og pokerspilling.

- Jeg levde ekstremt usunt. Spiste mye, godteri, boller og smågodt. Trening brukte jeg ingen tid på, forteller han til Bergensavisen.

Brukte 45 minutter opp
BA møtter 21-åringen i Stolzen onsdag morgen. Han har med seg sin gode venninne Anne Katrine Brugård (26).

Det er uforståelig at den unge, slank gutten i treningsklær veide 139 kilo for ett år siden.

- Hva har skjedd?

- Det var egentlig ganske tilfeldig, men jeg så noen som hadde lagt ut bilde fra Stoltzen på Facebook. Da tenkte jeg at dette ville jeg finne ut av, forteller Marius.

Gått 132 ganger
Han ante ikke hvor Stoltzen lå, og brukte en time på å finne startpunktet.

- Jeg var fremme litt over klokken 23 på kvelden, og brukte 45 minutter på å nå toppen. Det var et slit, og først tenkte jeg aldri mer, men slik ble det ikke.

Siden den gang har Marius slitt seg opp Stoltzen 132 ganger. Stekende sol, regn, minusgrader, og på snødekte - og isglatte steiner. Ingenting har stoppet ham.

At han må ta bussen fra Fyllingsdalen for å komme frem til Stoltzen spiller ingen rolle.

- Jeg gikk opp på nyttårsaften også. Det var ganske spesielt. Da var jeg nesten alene her, forteller 21-åringen.

- Han er blitt en helt ny gutt. Jeg har fulgt ham fra begynnelsen av, og forandringen har vært helt enorm, ikke bare vektmessig. Han er blitt mye mer utadvendt, sosial og fornøyd, sier Anne Kathrine.

3627525

Perset på nasjonaldagen
Marius sier han alltid pusher seg maks, og brukte kortere og kortere tid på å nå toppen. 17. mai satt han ny personlig rekord.

- Den dagen hadde jeg gledet meg til lenge. Da løp jeg med flagget i hånden hele veien til topps. Klokken stoppet på 14,05 minutter, forteller han stolt.

BA følger han opp Stoltzen. I de bratteste partiene har vi mer enn nok med å gå trinnene. Marius løper hele veien.

- Jeg har blitt helt avhengig av å gå her. Nå i mai har jeg faktisk gått her 18 dager. De dagene jeg ikke gr får jeg helt skjelven, nesten litt abstinenser, forteller han.

Han har meldt seg på 7-fjells turen, selv om det er flere av fjellene har aldri har vært på. Målet hans er Stoltzen opp i septemer.

- Da håper jeg på å klare på 11-12 minutter, sier han.

- Det tror jeg du klarer, sier Anne Kathrine.

Populært innlegg
20. mai i år er det ett år siden eventyret i Stolzen startet. Da la Marius ut dette innlegget her på sin Facebook-side. Tre dager senere er har innlegget fått 3045 likes og nærmere 200 kommentarer:

«Har gledet meg lenge til denne dagen. I dag er det nemlig nøyaktig ett år siden jeg gikk Stoltzen for første gang. 20. mai 2012. Det tok meg 45 minutter å komme til topps. Aldri igjen, tenkte jeg. Som dere stakkars facebookvenner muligens har fått med dere ble det en smule annerledes.

365 dager senere

131 turer på Stoltzen

139 kg Marius har blitt til 98 (de forsvunnede 41 vil ikke meldes savnet)

14:05 er persen, greit redusert med en halvtime

Takk for alle fine meldinger og kommentarer (også de om at jeg er syk og gal i hodet). Takk for stadige likes på utsiktsbildene dere helt sikkert har vært drittlei av å se (som alle andre elsker jeg likes). Takk til de som sier at jeg har inspirert dem til å komme i gang selv, det gjør meg veldig glad. Takk (og unnskyld) til dere som enda ikke har slettet meg som venn pga alle oppdateringene (fuck you til de andre). Takk til ALLE som har vært med på tur, utrolig gøy at over 30 stk av dere har blitt med meg opp de fantastiske (jævlige) trappene. Takk til Andreas (klar for nye veddemål?) som hentet meg på døren hver formiddag hele sommeren og jaget meg opp på fjellet, til tross for at jeg var så støl om morgenen at jeg måtte krype (rulle) mellom sengen og badet.

Takk til de som sa at dette kommer du ikke til å gidde mer enn to uker, ingenting er bedre enn å gjennomføre noe folk sier man ikke får til (når det er sagt, skjønner jeg disse godt, det nærmeste denne gutten kom en fjelltur i gamle dager var å ta Fløybanen til toppen).

Ettårsmarkering og takkestatus - mange puster nok lettet ut og tenker "nå gir han seg, endelig er han ferdig med innsjekkingene, aldri mer en svett Marius i newsfeeden min".

Nyt stillheten!

... den varer nok helt til i morgen».

Spør Marius
Etter åpenheten på Facebook renner det inn med venneforespørsler. Mange har også skrevet oppmuntrende kommentarer og spurt om treningstips.

- Jeg svarer så godt jeg kan. Det er veldig hyggelig hvis jeg inspirere andre til å gå i mine fotspor, sier 21-åringen.

- Du har bevist at det er mulig å slanke seg på den gode, gamle metoden. Dette har du klart med beinhard trening, og ved å spise sunt. Dette er ikke noe lavkarbo eller noe annen fancy mirakelkur, sier Anne Kathrine.

Marius forteller at han har kuttet søtsaker, boller og smågodt.

- Ellers spiser jeg vanlig, norsk mat. Men jeg spiser ikke så store porsjoner som før, forteller han.

Torsdag klokken 1400 stiller Marius og Anne Kathrine til nettmøte her på BA.no. Spør dem om alt fra trening, til kosthold, motivasjon og fjellturer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.