Gå til sidens hovedinnhold

Slanket vekk halve kroppsvekten

Harald Olav Bjørge (59) har gått ned nesten 100 kilo.

Bønes (BA): Harald Olav Bjørge (59) fra Bønes har slitt med vektproblemer hele livet, men for tre år maktet han ikke å fortsette kampen alene.

- Livet var ikke verdt å leve lenger, jeg var nødt til å gjøre noe. Legen fortalte meg at alternativet var en operasjon, men å legge seg under kniven er det verste scenarioet jeg kunne tenke meg, sier Harald til BA.

På det meste veide han 195 kilo. I dag er han nesten 100 kilo lettere.

Nylig ble Harald tildelt Helseprisen i Grete Roede for sin fantastiske innsats for sin egen helse.

- Jeg er snart 60 år, og det har vært mange år i ensomhet. Det var et stort skritt fra å slite med problemet selv, til å involvere andre, sier slankemesteren.

Arbeidsslave
Harald er sivilingeniør. Han jobber med statiske analyser og dimensjonering av byggekonstruksjoner. I mange år var jobben en livredder.

- Livet mitt dreide seg kun om jobben. Jeg arbeidet frivillig mye overtid, og det var arbeidsplassen som holdt meg oppe. Det var dette jeg var flink til, sier Harald til BA .

Harald henter frem en av sine gamle jakker fra garderobeskapet. Synet minner om en guttunge som prøver pappas klær.

- Jeg har fått et nytt liv, alt er så mye enklere. I alle år har jeg fått kommentarer og bemerkninger for mine ekstra kilo. Nå er alt så mye lettere.

Det er ikke lenger en idrettsprestasjon å gå opp en trapp, eller å handle klær.

- Før gruet jeg meg for trapper og måtte nesten planlegge hvordan jeg skulle komme meg over en vei. Nå, med hundre kilo mindre, er ikke det noe problem. Jeg trenger heller ikke å gå i en spesialbutikk for å handle klær, sier han til BA.

Medisiner
Harald forsøkte å slanke seg alene, men etter mange tilbakeslag ble Grete Roede redningen for ham. I løpet av tre år han vært på 17 kurs, hvert kurs varer i syv uker.

- I over 30 år har jeg levd med betablokker og annen blodtrykksmedisin. Men nå har jeg kastet de sammen med pustemaskinen og blodtrykksmedisinen, forteller vinneren av årets helsepris.

Selv om figuren knapt er til å kjenne igjen, har Harald fortsett en vei å gå, og en kamp å fullføre.

- Jeg har prøvd å være usynlig i mange år, satt meg selv til side og holdt meg tilbake. Nå må jeg lære meg å leve med en ny kropp og prøve å bli mer sosial igjen, sier han før han legger til:

- Jeg håper jeg kan hjelpe andre med å komme ut av problemet. Alle fjelltopper kan bestiges, sier Harald.

Les flere saker i BA her.

Kommentarer til denne saken