*Nettavisen* Nyheter.

Slapp inn raneren fordi han ringte på forhånd

Foto: Ole Kristiansen

94-åringen pleier aldri å slippe ukjente inn. Den ene gangen hun gjorde det, gikk det galt.

29.06.13 21:40

(Gjengangeren:) Nykirkekvinnen er en forsiktig dame. Hun bor i en omsorgsbolig på Nykirke i Horten kommune. Der har hun alltid følt seg trygg. Helt fram til torsdag.

– Her som vi bor så tett har jeg alltid følt meg trygg. Det skjer jo ikke noe her, sier 94-åringen til Gjengangeren.

Hun tør ikke stå fram i avisen med navn og bilde.

– Tenkte det måtte være riktig
Kvinnen forteller at hun aldri slipper ukjente inn i omsorgsboligen.

– Det har vært teppeselgere i området før. Men jeg har lest i avisen at du ikke må slippe dem inn, og jeg har aldri gjort det før. Grunnen til at jeg gjorde det denne gangen var at han ringte på forhånd. Han sa han var fra et teppemagasin som hadde 50-årsjubileum. Og siden jeg hadde vært kunde der, skulle jeg få et lite teppe gratis. Så da tenkte jeg at det måtte være riktig. Ellers hadde jeg aldri sluppet ham inn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Kristiansen

Tittet i alle rom
Da “teppeselgeren” ankom ble han tatt med inn i gangen.

– Etter hvert ville han selge meg tepper. Først skulle de koste 35.000 kroner, så 18.000 og så var han nede i 4.000 kroner. Men jeg ville ikke kjøpe noe. Han var rundt i alle rommene. Jeg regner med at han lette etter penger, forteller ransofferet.

Mannen nykirkekvinnen slapp inn var en mann som hun tror var i underkant av 30 år. Han var pen og velstelt. Huden litt mørk, svart kjemmet hår. Mannen var trolig ikke mer enn 165–170 cm høy. Han hadde på seg en mørk bukse og en skjorte av ukjent farge.

LES OGSÅ: 94-åring holdt fast og ranet

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tom Kristiansen

Tror han ville slå henne ned
– Etter en stund ba han meg om å legge sammen et teppe i gangen. Da begynte jeg å lure, for han hadde brettet disse teppene mange ganger allerede. Jeg sa til ham at det greier du vel selv, og jeg nektet å gå bort til ham. Hadde jeg gjort det er jeg sikker på at han hadde slått meg ned. Jeg tror han så at det sto to vesker på soverommet. Han ville sikkert ta dem, sier den tøffe kvinnen.

94-åringen skjønte at mannen ikke kom til å gi seg før han fikk noen penger. Så hun bestemte seg for å gi ham litt.

– Jeg hadde en del penger i en konvolutt og tok fram en femhundrelapp og holdt den i hånda. Konvolutten la jeg på et skatoll. Det må han ha sett.

Titusenvis av kroner
Nykirkekvinnen vil ikke si hvor mye mannen fikk meg seg, men politiet har fortalt at det var flere titalls tusen kroner.

– Plutselig tok han hardt i meg og dyttet meg inntil skatollet. På et vis fikk kan tak i konvolutten, rasket med seg teppene og løp av gårde. Bilen hadde han et lite stykke fra huset, forteller hun.

Bilen var trolig lys og liten.

– Jeg sto ute og ropte “Hjelp, hjelp!”, men ikke hørte meg. De er nok tunghørte her, sier hun meg et glimt i øyet.

Skulle ringe politiet
Etter at mannen forsvant var 94-åringen helt fra seg.

– Jeg ble så forskrekket over det hele. Jeg har en sånn trygghetsalarm og jeg ringte på den. Jeg var ikke helt meg selv etter å ha mistet så mye penger så jeg sa at jeg hadde hatt innbrudd. De ba meg ringe politiet. Men da jeg skulle ringe 112, kom jeg heller til Sven-Erik.

Sven-Erik heter Skovly til etternavn og er styreleder i borettslaget.

– Jeg var nok det siste nummeret du hadde ringt på telefonen din, det var nok derfor du kom til meg, forklarer han til kvinnen.

Les flere saker hos Gjengangeren!

Lette etter mannen
– Hvordan reagerte du da hun ringte?

– Jeg synes det var helt j***** for å si det rett ut. Etter at vi hadde lagt på ringte jeg rett til politiet. Så kjørte jeg et par runder rundt på Nykirke for å se etter ham, men han var sikkert for lengst ute på E18. Så kjørte jeg rett hit, sier Skovly mens han sitter i kvinnens stue.

Skovly har vært styreleder i borettslaget i 10 år. Moren hans bodde i en av omsorgsboligene inntil hun døde, 93 år gammel.

– Det har aldri skjedd noe lignende her før. Alle er litt i sjokk, de som bor her synes ikke det som har skjedd er noe hyggelig. Folk blir mer utrygge. Nå skal jeg oppfordre alle til å låse døra og ikke slippe noen inn. Og kanskje får vi sette på sikkerhetslenker.

Fikk ikke sove
Nykirkekvinnen har hatt et tungt døgn etter ranet. Men hun virker rolig mens Gjengangeren er på besøk.

– Jeg synes jeg så ham hele natta. Hjertet banket veldig. Jeg ble rett og slett så forskrekket. Flere har sagt til meg at det ikke får hjelpe med pengene, bare jeg er i live.

Politiet har foreløbig ingen mistenkte i saken.

Denne saken er levert av Gjengangeren

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.