RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slapp ut etter seks år - forgrep seg på to jenter samme dag

HER PLANLA HAN OVERGREPENE: Fra rommet på Berg fengsel koblet serieovergriperen seg på internett. Her utvekslet han bilder med mindreårige jenter, og avtale møter med flere av dem. I 2011 skulle han etter planen sone en periode med fotlenke. Den første dagen utenfor murene voldtok han to mindreårige jenter i Re.
HER PLANLA HAN OVERGREPENE: Fra rommet på Berg fengsel koblet serieovergriperen seg på internett. Her utvekslet han bilder med mindreårige jenter, og avtale møter med flere av dem. I 2011 skulle han etter planen sone en periode med fotlenke. Den første dagen utenfor murene voldtok han to mindreårige jenter i Re. Foto: Harald Strømnæs (Tønsbergs Blad)
Sist oppdatert:
Fra en PC i fengselet avtalte 34-åringen møter med mindreårige jenter. Den første dagen på permisjon forgrep han seg på to av dem.

Torsdag starter rettssaken i Nordre Vestfold tingrett. 34-åringen, som opprinnelig er fra Ålesund, har de siste årene sonet deler av sin ni års lange fengselsstraff på Berg fengsel, skriver Tønsbergs Blad.

I 2007 ble han dømt for blant annet seks voldtekter og syv tilfeller av seksuell omgang med mindreårige barn.

Etter tre års soning i Ålesund, ble mannen overført til Berg fengsel. Etter totalt seks år bak murene fikk mannen tillatelse til å sone en tid utenfor fengselet, med fotlenke.

- Planen var at han skulle ha en periode med fotlenke, før han etter hvert gikk over på en prøveløslatelse. Det sier statsadvokat og aktor i saken Kjetil Omholt.

To overgrep i Re

I slutten av august 2011 fikk mannen derfor tillatelse til å kjøre egen bil til huset der han skulle sone. På veien dit plukket han opp en jente fra Re som han hadde truffet via internett. Han tok henne med til et skogholt og voldtok henne.

På samme tur skal han også ha begått et seksuelt overgrep mot enda en jente. Dette innrømmet han i avhør med politiet like etter pågripelsen høsten 2011. Mannen har siden den gang sitter i fengsel, der han nå soner den resterende delen av dommen fra 2007.

- Mannen er nå tiltalt for to nye tilfeller av seksuell omgang med mindreårige barn. Det sier statsadvokat Kjetil Omholt.


Blir han dømt for disse forholdene, må han forberede seg på atskillig flere år bak murene.

De to mindreårige jentene i Re er ikke de eneste fornærmede i saken. I alt syv bistandsadvokater møter i retten torsdag.

- De øvrige tilfellene er snakk om korrespondanse med mindreårige jenter via internett. Blant annet utveksling av bilder, sier statsadvokat Omholt.

- Sa han var skuespiller

Dette er ikke første gangen 34-åringen kontakter unge jenter via internett.

Ifølge Dagbladet brukte mannen en rekke ulike identiteter da han fra 2000 og fram til han ble tatt i 2006 kontaktet unge jenter via internett. Blant annet lokket han dem til seg ved å tilby dem roller i spillefilmer, og utga seg for å være en kvinne som jobbet i filmindustrien. Hans personlige identitet ble gjerne presentert som en motskuespiller i filmen.

Etter hvert fikk mannen stor makt over jentene, og truet med at noe kunne skje med dem eller deres familie dersom de ikke gjorde som han sa.

- Det eneste som kan hindre volden i å skje er at det blir gjennomført en «voldtekt» hvor du har bind for øynene, sa 34-åringen til ett av ofrene, ifølge dommen fra Frostating lagmannsrett i 2007.

De fleste var ofrene var i alderen 14 til 16 år. Flere ble smittet med kjønnssykdommer, og har slitt med store psykiske lidelser og angst i ettertid av overgriperne.

Det er satt av i alt fire dager til behandlingen av saken i Nordre Vestfold tingrett.

Mannens forsvarer er advokat Unni Fries.

Fengselet tok grep

At en overgrepsdømt mann kunne kontakte unge jenter fra fengselet, rystet både ledelsen og de ansatte ved Berg fengsel.

- Som en direkte konsekvens av denne saken har vi gjort flere grep som skal sikre sikkerheten knyttet til PC og internett i fengselet. Det sier fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug ved Søndre Vestfold fengsel, Berg avdeling.

TILTALT FOR NYE OVERGREP: Den 34-årige serieovergriperen møter i Nordre Vestfold tingrett torsdag.

Borhaug forteller at de som har dommer relatert til bruk av internett, ikke har tilgang til PC på rommet. Da må det gå via skolen, og kun i skolesammenheng. Her er datatilgangen filtrert via et system som setter begrensninger til hva slags sider man kan besøke. I tillegg får fengselsledelsen logger over hvilke sider som er besøkt. Dermed kan man konfrontere de innsatte med eventuell uønsket datatrafikk. For de innsatte som får ha PC på rommet, så er det lagt inn et sperreprogram som gjør at de ikke kan koble seg på internett. I tillegg er det på regionalt nivå ansatt en person med særlig fokus på IT-sikkerhet.

Les flere saker i Tønsbergs Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere