Gå til sidens hovedinnhold

Slår alarm om barnehagene: - Vi nærmer oss en grense

- Mange barnehager tolker veilederen på forskjellige måter.

Den siste tiden har forholdene for barnehage-ansatte i Oslo-området vært hyppig debattert.

- Det går en grense for oss også, og jeg kjenner jo at vi nærmer oss den. Det bør skje noe snart. Vi trenger bedre bemanning, jeg ønsker at vi blir prioritert i vaksinekø, sier Jonny Normann Olsen til Nettavisen.

Norsk debatt: Regjeringen viser at de ikke har peiling på barnehage

Raste på Facebook

Det var et Facebook-innlegg fra Anita Remmen som virkelig satt fart på debatten om arbeidsvilkårene for barnehageansatte i koronapandemien.

- Selv om smitten øker også for barn i barnehagealder, så skal barnehagene være åpne. På grunn av «de sårbare barna». Jeg har i mine 25 år i barnehage aldri hørt så mye bekymring for «de sårbare barna» som det siste året. Jeg kan ikke huske å ha hørt samme bekymring for dem når det kuttes i barnehagenes budsjett, når det kuttes i barnevern/PPT/ andre hjelpeinstanser, når det kuttes i ressurser til barn med spesielle behov, og heller ikke når man velger å ikke gå inn for full bemanning hele dagen i barnehagen, kan man lese i Facebook-innlegget, som i skrivende stund har blitt delt nesten 2000 ganger.

- TENK om politikerne hadde hatt baller til å være ærlige og si rett ut at «VI holder barnehagene åpne uansett, for det koster for mye å stenge dem». Jeg mistenker nemlig sterkt at det er der det ligger, selv om det har blitt brukt penger på vikarer over en lav sko det siste året.

Les også: Klar melding til vaksine-nektere: Dette kan bli konsekvensene

- Vag smitteveileder

Midt i idylliske omgivelser i Frognerparken finner vi Tørtberg Kanvas-barnehage. Det er en barnehage som scorer høyt på de fleste områdene, og det meste ligger til rette for en god arbeidshverdag. Men selv her begynner de ansatte å kjenne effektene av pandemien.

- Jeg tror vi har snudd på hver eneste stein i Frognerparken. Vi kan jo ikke ta kollektivt, og det er begrenset hvor spennende Monolitten er i lengden, sier Jonny Normann Olsen til Nettavisen.

Og forteller videre:

- Den smitteveilederen som vi skal følge, er det mange av oss som opplever som veldig vag. Jeg vet at dette har medført at mange barnehager tolker denne på forskjellige måter. Det er så mange forskjellige barnehager - de er avhengige av å gjøre ting på sin måte. Samtidig skal man følge veilederen og ivareta barna, det vet jeg har medført at flere barnehager må gjøre ting på sin egen måte.

Les også: Ellevill pensjonspakke: Får fire millioner per år til han blir hundre

Olsen beskriver videre en positiv arbeidsgruppe, som etter beste evne forsøker å begrense nærkontakter utenfor jobb, følge rådene som blir gitt, slik at de kan fortsette å levere en fin hverdag for barna.

- Selv er jeg veldig glad i jobben min og jeg stortrives på jobb. Vi følger smitteveileder så godt vi kan utenfor jobb, med alt det medfører. Dette er ting vi ikke har mulighet til når vi er på jobb. Barna trenger kontakt, og spesielt de aller yngste trenger å se ansiktene til oss voksne.

- Hva konkret mener du myndighetene kunne gjort annerledes for dere som jobber i barnehager?

- Bemanning i barnehagene har vært et hett tema i mange år allerede, og det er nå under pandemien at vi ser hvor sårbare vi faktisk er. På rødt nivå skal barna i kohorter med faste ansatte, og med sykdsomsbildet i samfunnet fører dette til mye fravær. Det betyr igjen vikarer, og da opplæring av disse.

- Jeg vil gjerne slå et slag for at vi barnehageansatte - samt de som jobber i skolen - burde bli prioritert i vaksinekøen. Vi vet jo også at vikarer går fra den ene barnehagen til den andre, og det i seg selv er ikke smitteverns-ansvarlig. Jeg forstår vikarene godt, men jeg mener personlig at det ikke er en forsvarlig måte å gjøre det på.

Les også: Ny nedslående korona-studie for eldre: - Urovekkende

Videre forklarer Olsen hvordan den konstante gjennomstrømningen av vikarer medfører til en utrygg hverdag, og at retningslinjene og behovet ikke går overens.

- En vikar som jobber på rødt nivå hos oss, skal i utgangspunktet ikke jobbe i en annen kohort. Men er man i nød, så er man jo avhengig av det. Dette sliter jo også på psyken til oss som jobber i barnehage, det er klart.

- Det går en grense for oss også, og jeg kjenner jo at vi nærmer oss den. Det bør skje noe snart. Vi trenger bedre bemanning, jeg ønsker at vi blir prioritert i vaksinekø, og jeg ønsker at vårt arbeid i barnehagene blir tatt på alvor - at det ikke bare er barnehageheltene som får en klapp på skulderen.