*Nettavisen* Nyheter.

Slår alarm om barnehager

Foto: (Rogalands Avis)

Foreldreutvalget for barnehager er bekymret for kvaliteten i norske barnehager.

07.03.12 08:24

I et brev ber de alle norske kommuner om å bedre barnehageøkonomien.

- Barna er det viktigste vi har. Nå må hver enkelt kommune komme på banen og satse på barnehagene, slik at vi sikrer barna en god start på livet, sier leder Lena Jensen i Foreldreutvalget for barnehager (FUB) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alle landets ordførere, rådmenn og kommunestyrer har nå fått et brev fra FUB i postkassa. I brevet står en sterk oppfordring til kommunene om å styrke barnehageøkonomien for å sikre forsvarlig drift i barnehagene.

- Uholdbart etter kutt

Bakgrunnen for «bekymringsbrevet» er at ansvaret for pengene til norske barnehager ble overført fra stat til kommune fra 1. januar 2011. Disse pengene tilhører «de frie inntektene» til kommunen, og er dermed ikke lenger øremerket barnehagedrift. Men mange kommuner prioriterer å bruke barnehagepengene på andre ting, påpeker Lena Jensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lena Jensen (SV) Foto: Lina Livsdatter, Nordlys.

- Nå ser vi de alvorlige konsekvensene av disse kuttene. Situasjonen slik den er i dag er uholdbar i mange norske kommuner. Vi har mottatt mange henvendelser fra bekymrede foreldre som melder at barnehagetilbudet er svekket – spesielt ved mangel på personale og at det ikke settes inn vikarer ved sykdom. Vi ser med økende bekymring på tendensen med færre voksne per barn. Det mangler i dag 4.000 førskolelærere i barnehagene, forteller Jensen.

- Et varsko

En undersøkelse FUB gjennomførte blant styrerne ved alle landets barnehager høsten 2011, understøtter deres bekymring. Halvparten av styrerne svarer bekreftende på spørsmålet om barnehagen har foretatt økonomiske kutt etter overgang til rammefinansiering.

- Dette var et varsko. Nå er vi redd for utviklingen videre, sier Jensen.

Med brevet håper hun at kommunene skal brette opp ermene og sikre barnehagefaglig kompetanse både i kommuneadministrasjonen og i barnehagene, i tillegg til å sørge for at både kommunale og private barnehagen må få nødvendige økonomiske rammebetingelser for å drive gode nok barnehager.

- Trenden i norske barnehager er illevarslende. Nå må ikke brevet havne nederst i en skuff, men heller danne grunnlaget for en dialog og debatt om barnehagekvaliteten i norske kommuner.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.