Ronny Jackson har tjenestegjort som presidentens lege, både under Barack Obama og Donald Trump. I 2019 var han også forgjengeren til Anthony Fauci, som president Trumps nærmeste medisinske rådgiver.

Nå slår Jackson alarm om president Bidens helsetilstand.

Se klippet fra sendingen som får den tidligere presidentlegen til å reagere her:


Bakgrunnen er en TV-sending tidligere denne uken på CNN, «CNN Presidential Town Hall with Joe Biden». Her svarte Biden på spørsmål fra folket og CNN-profilen Don Lemon, men det er flere av svarene som har skapt reaksjoner i ettertid.

– Noe er alvorlig galt med Biden - og det blir bare VERRE! Det er forbi punktet hvor det er flaut. Han er fortapt. Han er forvirret. Han kan knapt sette sammen en sammenhengende setning. Han MÅ ta en kognitiv test og publisere resultatene! forlanger Jackson.

Jackson er nå republikaner i Representantenes hus.

Snakker om mann på månen og romvesener

En av situasjonene som skaper mest debatt er når Lemon stiller president Biden spørsmålet om hvordan man skal gjenoppbygge folks tillit til myndighetene i landet.

– Vel, jeg tror – du må – dette kommer til å høres ut som et ikke-svar til å starte med, innleder Biden.

Deretter begynner Biden på en lengre tale om at man må gjenoppbygge tillit til myndighetene, uavhengig om det er republikanerne eller demokratene som sitter med makten. Han snakker også om hvem man blir mest påvirket av, og hvem man stoler på:

– De som virker å ha mest påvirkningskraft er de – de som, du vet – for det 17 år gamle barnet, det barnet som han eller hun spiller ball med.

Så henvender han seg til programleder Lemon:

– Har du fått vaksinen? spør Biden.

Lemon nikker, og Biden tar ordet igjen:

– Er du ok? Jeg mener, du virker ... Nei, det fungerer. Eller du, du vet - eller moren og faren, eller naboen, eller når du går i kirken, eller når du er – nei, jeg mener det virkelig. Det finnes pålitelige samtalepartnere. Tenk på folket – hvis barnet ditt ønsket å finne ut om det var eller ikke var – en mann på månen, eller hva som helst - du vet, noe, eller, du vet, om disse romvesenene er her eller ikke - du vet, hvem er menneskene de snakker med utover barna som elsker å snakke om det? De går til folk de respekterer, og de sier: «Hva synes du?» Og så burde de spørre andre mennesker – folkene der – alt fra lærerne deres til deres prester, til folk de stoler på, sier Biden.

Så blir han avbrutt av CNN-programlederen, som stiller Biden et spørsmål om hvorvidt folk under 30 og 40 år føler seg udødelige.

Se hele hendelsen i videovinduet over.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

– To mulige utfall

Seks måneder etter at Biden ble innsatt som president tror den tidligere presidentlegen at det bare er to mulige utfall på Bidens presidentskap:

– Han kommer enten til å trekke seg – at de overbeviser ham om å trekke seg fra stillingen en eller annen gang i nær fremtid, ellers så må de bruke den 25. grunnlovsendringen på ham, sier Jackson til Fox News.

«The 25th Amendment» som det heter på engelsk, er en grunnlovsendring som innebærer at visepresidenten kan ta over som president hvis det viser seg at sistnevnte ikke lenger kan utføre jobben sin.

Jackson sier til Fox at han var bekymret allerede da Biden var presidentkandidat. Han er en av flere republikanere som etterlyser at Biden tar en kognitiv test. Trump tok en slik test da han var president, og fikk 30 av 30 mulige poeng. Eks-presidenten har siden brukt testen for det den er verdt, og påsto nylig at Biden ikke ville bestått den.

Fox News forsøkte tidligere i juli å få en uttalelse fra Det hvite hus angående en kognitiv test, uten hell.

Les også: Trump gjorde det svært få presidenter før ham hadde gjort: Milliardene rullet inn

Også Sky News Australia sin digitale redaktør, Jack Houghton, reagerer på hvordan Biden fremsto under CNN-sendingen. Houghton mener også at programleder Lemon rettet og hjalp Biden på vei under en annen del av den samme sendingen.

– Herlighet. Snakk om hjelp fra media. Kan du forestille deg CNN gjøre det der for Donald Trump, eller hvilken som helst annen republikaner, hvis de gjorde selv en liten tabbe? spør Houghton.

Se hele den første delen av CNN-sendingen her. Transkriberingen av Biden og Lemons uttalelser finner man her.