*Nettavisen* Nyheter.

Slår alarm om Norges formue

Foto: Jørgen Berge/Mediehuset Nettavisen

Milliardene uteblir fra Nordsjøen.

13.01.11 15:25

Torsdag kom Oljedirektoratet med en kraftig nedjustering av de norske oljeressursene. Rapporten viser at de uoppdagede ressursene ble redusert med om lag 20 prosent i forhold til tidligere anslag.

Videre er det klart at det til tross for høy aktivitet i 2010 falt produksjonen tilbake. Dagens produksjon av olje og gass erstattes i for liten grad av nye reserver.

Nå advarer Oljeindustriens Landsforening (OLF) norske politikere.

- Tatt i betraktning at oljeproduksjonen har falt med 40 prosent siden toppen for ti år siden, er dette et alvorlig varsku til norske politikere. Skal vi sikre kontinuitet i verdiskapningen, sysselsettingen og kompetansen i olje- og gassindustrien må næringen raskt få tilgang til nye leteområder. Konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen er det første tiltaket næringen trenger, skriver direktør for næringspolitikk Alfred Nordgård i Oljeindustriens Landsforening (OLF) i en melding.

Problematisk utvinning
I meldingen fra Oljedirektoratet påpekes det at 50 prosent av oljen blir liggende igjen i feltene. Det bekymrer direktoratet, som nå etterlyser kraftigere tiltak fra selskapene for å sikre verdiene.

OLF påpeker imidlertid at det blir opp til politikerne å godkjenne en økt tapping av eksisterende brønner.

- Selskapene jobber kontinuerlig for å få mest mulig olje og gass ut av feltene. Derfor ligger norsk sokkel i verdenstoppen. Men skal vi få ut betydelig mer, vil det kreve bruk av kjemikalier og medføre økte klimagassutslipp. Dette er noe norske politikere også må ta stilling til, skriver Nordgård i meldingen.

Oljedirektør Bente Nyland i Oljedirektoratet påpeker at dersom man klarer å utvinne én prosent mer, gir det en inntekt på et tresifret milliardbeløp for Norge.

Nedgang for olje, og oppgang for gass
Den samlede petroleumsproduksjonen i 2010 gikk ned fire prosent fra året før, til 230 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter. Trenden er at oljeproduksjonen synker mens gassandelen øker. Gassandelen av det totale petroleumssalget ventes å øke fra 46 prosent i 2010 til 51 prosent i 2015, skriver Oljedirektoratet.

Produksjonen faller trass i stor aktivitet. Dagens produksjon av olje og gass erstattes i for liten grad av nye reserver. Volumet på de uoppdagede ressursene er redusert fra 3,3 til 2,6 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter. Nedskrivningen kan i hovedsak tilskrives tre forhold: Det er funnet 400 Sm3 o.e. millioner siden forrige oppdatering i 2006. Skuffende boreresultater i dypvannsområdene i Norskehavet forklarer noe, og resultatet av kartleggingen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja bidrar også til nedskrivningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.