RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slår alarm om sex-språk i Forsvaret

Sentralstyremedlem Elisabeth Løland i KrF mener at Forsvaret må legge seksualisert språk bak seg når flere unge kvinner må avtjene verneplikt.
Sentralstyremedlem Elisabeth Løland i KrF mener at Forsvaret må legge seksualisert språk bak seg når flere unge kvinner må avtjene verneplikt. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Viktig ikke å generalisere, sier leder for Vernepliktutvalget.

Førstkommende tirsdag skal Vernepliktutvalget legge fram sin rapport om hvordan de mener at vernepliktsordningen skal være i fremtiden.

I den forbindelse har utvalgsmedlem og KrF-politiker, Elisabeth Løland, slått alarm om sex-språk i Forsvaret. Hun mener Forsvaret ikke er forberedt på kvinners verneplikt, og peker spesielt på et seksualisert språkbruk og holdninger i Forsvaret.

- Jeg fikk høre om en stygg kultur. For eksempel er det en huskeregel knyttet til våpenreglene som lyder «Berit Puler Alle Hun Kjenner». En annen er «inn i trusa, opp i musa» – som er en huskeregel for bruk av kart og kompass, sier Løland til NTB.

Løland har snakket på tomannshånd med kvinnelige soldater i forbindelse med utvalgets arbeid.

Jonni H. Solsvik (H), som er leder for Vernepliktutvalget, var ordfører i Andøy kommune i perioden 2011-2015.

- Må ikke generalisere
Leder for Vernepliktutvalget, Jonni H. Solsvik, vil ikke avsløre innholdet i rapporten, men letter likevel litt på sløret.

Han sier til Nettavisen at han ikke kjenner til de konkrete eksemplene Løland viser til, men han påpeker at utvalget har hatt fokus på problemstillingen.

- Vi har gjennom vårt arbeid i utvalget også pekt på utfordringer som gjelder kultur og holdninger i Forsvaret, sier medlem av Høyres sentralstyre, Jonni H. Solsvik, til Nettavisen.

- Her er det viktig at vi er presise i måten vi uttrykker oss på, og at vi ikke går i fellen med å generalisere, sier han.

- Dominert av ett kjønn
- Vi har ikke hatt disse eksemplene til drøfting, men det hun sier illustrerer viktigheten av det som går på språkbruk. I systemer som over generasjoner har vært dominert av ett kjønn, så er det klart at det kan utvikle seg språk og holdninger, sier Solsvik.

Utvalgets vurderinger og anbefalinger skal overleveres i en rapport tilforsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) tirsdag ettermiddag.

Les også: Søreide vil ha minoritetsungdommer inn i Forsvaret

- Norge trenger verneplikt
Norge er ett av noen titalls demokratier som fortsatt har verneplikt. Brasil, Israel, Sør-Korea og Sveits er andre land som ennå har denne praksisen.

Til tross for at mange land har avskaffet verneplikt, slik som Storbritannia gjorde i 1957, mener leder for Vernepliktutvalget at verneplikten har stor oppslutning i Norge.

- Det lå i vårt mandat å vurdere verneplikt utfra våre behov. Det finnes ikke noe bedre enn verneplikt til å løse de oppgavene Forsvaret har i tiden framover, sier Solsvik.

- Stor oppslutning
- Vi har i vårt arbeid konstatert at oppslutningen om den norske vernepliktmodellen er nesten helt overveldende. Det er selvfølgelig røster som har stilt spørsmål ved det, men slik vi har praktisert verneplikten i Norge, har meget stor oppslutning innad i Forsvaret og i befolkningen generelt, sier han.

Kartet viser en oversikt over de landene som fortsatt opererer med verneplikt (landene i rødt):

Infographic: The State Of Military Conscription Around The World | Statista
You will find more statistics at Statista


Kommentarfeltet er nå stengt, men du kan fortsatt diskutere på Nettavisens Facebook-side.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere