RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slår alarm om skyhøye norske lønninger

Foto: Tommy H. Brakstad
Sist oppdatert:
Stein Lier-Hansen oppfordrer nordmenn til å vise «magemål».

HÅNDVERKEREN (NA24): Onsdag presenterte Norsk Industri sin konjunkturrapport for 2013. Organisasjonen som organiserer rundt 2.200 bedrifter ser mørke skyer på horisonten.

Mens oljen bobler, får resten av norsk industri det stadig vanskeligere. EU – vår viktigste handelspartner sliter, kronen er høy og lønningene galopperende sammenlignet med andre land.

- Vi må få ned kostnadene og da er det viktig med en felles dugnad, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri til Nettavisen NA24.

- Norge har de siste 13 årene hatt en reallønnsvekst på 44 prosent. Det er det dobbelte av Sverige. Det vi trenger nå er en ordentlig analyse som gjør at folk forstår at vi må være tjent med alle sammen å gå inn i en periode med en mye mer moderat lønnsvekst, fortsetter han.

- Vi må vise «magemål»

Lier-Hansen minner om at Norge er et land som er veldig begunstiget. Vi har nesten ikke inflasjon – selger dyrt til utlandet og kjøper billig ferdigvare tilbake.

- Det er viktig at vi nå har litt «magemål» og innrømmer at vi har det så godt at vi nå må klare oss nå med en lønnsutvikling som er mer på linje med våre handelspartnere i Nord-Europa. Antakelig er folk flest tjent med at vi er litt mer moderate de neste 10 årene, mot at vi klarer å modernisere bedriftene våre, sier han.

Kan forsvinne for alltid

Selv om Norsk Industri oftere mister oppdrag til utlandet på grunn av pris, mener Stein Lier-Hansen at vi fortsatt er konkurransedyktige.

- Vi har flere eksempler på at utbyggingsoppdrag innenfor offshore har gått til utenlandske konkurrenter, og som da har hatt problemer med å holde tidstabellen sin og som har fått sprekk på kostnader. Det har jo ført til at når sluttreningen har kommet har den vært dyrere enn det som en vant anbudet på. Det er viktig å få fram i denne diskusjonen hvorvidt norske verft er konkurransedyktig eller ikke, sier han.

- Det er tøft å konkurrere med Koreanere fra Norge. Vi har en timelønnskostnad som er mye høyere, men vi har jo også vist at vi har bedrifter som leverer på tid og leverer omtrent på øret hva det koster, og så mener vi at det strategisk viktig for Norge å beholde de store verftene. De er et lokomotiv i en veldig lang verdikjede, og mister du først denne typen industri er det nesten umulig å få dem tilbake, advarer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere