*Nettavisen* Nyheter.

Slår alarm om slankepiller

Foto: Crestock

28-årig familiefar døde.

11.11.12 09:44

(SIDE2): Myndighetene i Storbritannia har slått alarm om en fettforbrenningspille som i verste fall kan medføre død. Advarselen kommer etter at to mennesker nylig døde etter å ha brukt pillene, skriver Daily Mail .

De såkalte DNP-pillene selges som tilskudd for å øke fettforbrenningen, men leger advarer nå om at de kan være «svært helsefarlige».

Den kraftige advarselen kommer etter at en 28-årig mann nylig døde etter å ha tatt piller kjøpt på sitt lokale treningssenter. 28-åringen ble syk rett etter at han hadde tatt billene, og døde på sykehus 17. oktober. Saken etterforskes av politiet.

Forbudt i USA
Et annet dødsfall skal også være knyttet til bruk av DNP-piller, men detaljene rundt dette er ikke offentlig kjent.

DNP selges I hovedsak over internett under en rekke forskjellige produktnavn, men felles for pillene er at de inneholder stoffet dinitrofenol. Ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening er dette et stoff som ble lansert som slankemiddel i USA allerede i 1930-årene

Middelet ble svært populært, men gikk etter noen år raskt av moten fordi det ble oppdaget alvorlige bivirkninger ved bruk. Fra 1938 ble det forbudt i USA.

Fraråder all bruk
Nå viser det seg altså at stoffet fortsatt er populært i enkelte miljøer, særlig blant kroppsbyggere. Selv små mengder av stoffet kan ifølge artikkelen medføre forgiftning, og kan blant annet føre til kraftig temperaturstigning, forstyrrelse av hjerterytmen, muskelkramper, dehydrering, lungeødem, nyresvikt og eventuelt dødsfall.

Dinitrofenol står ikke på den internasjonale olympiske komités dopingliste og er heller ikke registrert som legemiddel, skriver artikkelforfatterne P. Sand og S. Madsen, som fraråder all bruk av middelet.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.