Gå til sidens hovedinnhold

Slår alarm om Tokyos drikkevann

Drikkevannet i Tokyo er ikke trygt for spedbarn.

Radioaktiviteten i Tokyos drikkevann er nå på et nivå som gjør at det ikke bør brukes til å blande morsmelkerstatning for babyer.

Det er myndighetene i Tokyo som onsdag går ut og advarer småbarnsforeldre, ifølge Kyodo News. Det er påvist 210 becquerel med radioaktiv jod per kilo vann, noe som er over grensen for det som anbefales benyttet til spedbarn.

I Norge er tiltaksgrensen for radioaktivt cesium for melk og barnemat 370 becquerel per kilo og for alle vanlige næringsmidler 600 becquerel per kilo, ifølge Mattilsynet.

Megajordskjelvet og tsunamien som rammet Japan ødela reaktorer ved atomkraftanlegget Fukushima Daiichi og har ført til radioaktive utslipp.

Statens strålevern i Norge melder at det også er målt forhøyede verdier av radioaktivitet i sjøen utenfor anlegget. Onsdag skal det gjennomføres målinger av sjøvannet 30 kilometer fra kysten.

Situasjonen ved Fukushima Daiichi-anlegget betegnes fortsatt som alvorlig og uavklart.

- Arbeidet med å få ekstern strømforsyning til anlegget pågår fortsatt. Alle enhetene er nå tilkoblet ekstern strøm, og man har kommet lengst med reaktor 3 hvor kontrollrommet fått strøm. Kjølepumpene til enhet 5 og delvis 6 går på ekstern strøm. Det har vært lite endring i strålenivåene ved anlegget, men noen variasjoner i sammenheng med damp og røykdannelse ved reaktor 2 og 3. Det spyles periodevis vann på reaktoranlegg 1-4, heter det i en rapport fra Statens strålevern onsdag morgen.

Statens strålevern tilbyr målinger for personer som har vært i Japan.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken