*Nettavisen* Nyheter.

Slår retrett om terrorrettssak

Foto: Khalid Sheikh Mohammed (AP)

Barack Obama kan komme til å gi opp planene om å bringe den antatte hjernen bak 11. september-angrepet for en sivil rett i New York.

05.03.10 13:00

Det er avisa The Washington Post som fredag skriver at president Barack Obamas rådgivere nærmer seg en beslutning om at Khalid Sheik Mohammed, som selv hevder han var hjernen bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001, blir stilt for en militær domstol.

Planla New York-rettssak
Det vil i så fall være et tilbaketog for administrasjonen i Washington. Statsadvokat Eric H. Holder Jr. hadde håpet å stille Mohammed for en sivil rett i New York City.

Det er stigende skepsis til en føderal rettssak i New York, særlig blant republikanerne, som mener at Mohammed og hans påståtte medsammensvorne må forbli i militær forvaring.

Obama har ønsket å prøve noen av terrorsakene for en sivil rett for å kunne vise for verden at USA ivaretar de mistenktes rettssikkerhet.

Men det har vært svært mye oppstyr rundt at «KSM», som Khalid Sheik Mohammed gjerne blir omtalt som, potensielt kan kunne frikjennes for saken bare få kvartaler unna «Ground zero».

Kan åpne for Guantánamo-avtale
Hvis Obama lytter til sine rådgivere som vil snu i saken, kan det bli mulig å få den nødvendige støtten fra Kongressens for å stenge militærfengselet i Guantánamo Bay på Cuba og erstatte det med et fengsel i USA. Administrasjonen i Washington har ikke klart å innfri løftene om at Guantánamo-fengselet skulle stenges i løpet av et år.

Pågrepet i 2003
Khalid Sheik Mohammed ble pågrepet i Pakistan i mars 2003 og antas for å være nummer tre i rekken i lederskapet i terrororganisasjonen Al-Qaida.

Han innrømmet straffskyld for samtlige tiltalepunkter under en høring på Guantánamo i desember 2008.

I fjor skrev News York Times at CIA hadde brukt såkalt vanntortur under avhørene av Khalid Sheik Mohammed en rekke ganger.

De øvrige mistenkte som etter planen skulle stilles for retten i New York er også tiltalt for å ha vært delaktig i angrepene på finansieringssiden og i planleggingsfasen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.