RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Slår ring rundt Einar Lunde

Sist oppdatert:
Nyhetsankerne får støtte av kolleger i statskanalen.

(SIDE2): Einar Lunde har vært nyhetsanker i NRK i over 40 år, men onsdag ble det kjent at han slutter i protest, fordi NRK nekter han å være reiseleder for norske turister i Sør-Afrika. Lunde har vært hyret inn av Temareiser for å fortelle norske turister om forholdene i Sør-Afrika under apartheidregimet. NRK mener det truer troverdigheten til statskanalen at Lunde bruker sin omfattende kunnskap andre steder enn på Marienlyst.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden her

Skriftlig irettesettelse
Einar Lunde (66) blir i Dagsrevyen noen måneder til, men fikk streng beskjed fra NRK om at de ikke likte måten han gikk ut med saken på.

– Einar (Lunde red.anm.), Geilus (nyhetsredaktør Jon Gelius red.anm.) og jeg hadde et møte i dag hvor vi gikk gjennom saken og dagens oppslag, forteller direktør for nyhets- og programdivisjonen i NRK, Per Arne Kalbakk til Side2.

Møtet onsdag endte ifølge Dagbladet med at Lunde fikk en skriftlig irettesettelse.

Får støtte
Nå får Einar Lunde full støtte av kolleger på Marienlyst. Tomm Kristiansen reagerer spesielt på statskanalens håndtering av Lunde-saken. Lunde slutter etter planen i september neste år, mens han egentlig hadde tenkt å bli værende til han fylte 70 år.

Mens Lunde selv tar refsen fra ledelsen til etterretning, slår kollegene Nina Owing, Tomm Kristiansen, Ingvild Bryn og Knut Olsen ring om den folkekjære nyhetsankerne.

Kristiansen, som for tiden har permisjon fra NRK, synes NRKs håndtering av saken har vært underlig, ettersom han selv og flere medarbeidere i statskanalen holder foredrag og gir ut bøker i tillegg til NRK-jobben.

- Bokutgivelser er råkommersielt! Det som er kynisk i denne saken er at ledelsen tar for seg et stort problemområde, men rører bare en liten flik av det : Einar Lunde. Det er feigt og patetisk, sier han til Dagbladet.

Nyhetsankerne Nina Owing reagerer på samme måte.

- Jeg klarer ikke å se den store prinsipielle forskjellen på å dele kunnskapen sin i bokform, som mange NRK-journalister gjør helt lovlig, eller som Einar velger å gjøre gjennom en seriøs aktør, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere