Debatten har eksplodert etter at Nettavisen søndag kunne fortelle at Oslo kommune har erstattet kjøtt med linser og bønner i kjøttkakene som serveres til de eldre ved byens sykehjem.

- De eldre bør kunne få beholde kjøttkakene akkurat som de er, og man burde heller ha fokus på god ernæring enn vegetarmat på sykehjemmene, tordnet Aina Stenersen (Frp), leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre.

Men nå rykker kost- og ernæringsforbundet ut til støtte for de nye kjøttkakene, der 20 prosent av kjøttet er erstattet med grønnere ingredienser.

- Linser inneholder mer protein enn kjøtt, så i dette tilfellet blir kjøttkakene faktisk enda mer næringsrike enn de var før, sier Arnt Steffensen, som er leder av kost- og ernæringsforbundet, til Nettavisen.

Les mer: Kraftige reaksjoner: Oslo erstatter kjøtt med linser i kjøttkakene for eldre

- Smaker som kjøttkaker

Steffensen sier samtidig at han skjønner at kjøttkakene skaper engasjement.

- Jeg skjønner at denne saken vekker følelser og engasjement, men fra et mat- og ernæringsfaglig ståsted er det liten grunn til bekymring. De smaker som kjøttkaker, oppfører seg som kjøttkaker og er like sunne, slår han fast, og legger til:

- Det er mange ting som skurrer innen eldreomsorgen. Dette er ikke en av dem.

Les Raymond Johansens kommentar: Bare tull om kjøttkaker på Oslos sykehjem

Han påpeker at det fortsatt er kjøttkaker, selv om de er blandet ut.

- Selv om noe av kjøttet erstattes med linser og bønner er det fortsatt kjøttkaker. Alt tyder på at kokkene og de kliniske ernæringsfysiologene i Oslo kommune har jobbet bra med oppskriften, siden tilbakemeldinger fra de eldre selv tyder på at de smaker godt, sier Steffensen.

Søndag fortalte Sykehjemsetaten i Oslo at en undersøkelse viser at mange av de eldre liker smaken på de nye kjøttkakene, som ble testet ut for første gang ved et sykehjem i fjor. 94 prosent svarte at smaken var god eller middels.

Mandag morgen ble Nettavisens sak om de nye kjøttkakene tema i Politisk kvarter på NRK, der miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) i Oslo og Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen barket sammen til debatt. Se video her:

- Kjøtt er viktig kilde

Men selv om linser gir god næring til de eldre, vektlegger Steffensen at kjøtt også er viktig for kostholdet.

- Kjøtt er en viktig kilde til næringsstoffer, blant annet protein, som gjør at muskelmassen ikke svinner hen, sier han.

Kjøttkakene med norske bababønner og linser er nå innført permanent, og blir servert ved alle Oslos sykehjem én gang i måneden. Stenersen ba byrådet om å stanse forsøket, og advarte mot at mange av de eldre er underernærte.

Les også: MDG-topp vil ha prissjokk på fredags-taco: – Helt ekstremt

- De eldre sliter veldig med underernæring. Hver tredje eldre er underernært, og da må man fokusere på mer enn grønnsaker og linser, sa hun, som mener nøkkelen ligger i en større satsing på ernæring, slik at de eldre får et godt og variert kosthold.

Lederen av kost- og ernæringsforbundet, er helt enig med Frp-politikeren:

- Aina Stenersen har helt rett i at underernæring er en reell utfordring for mange eldre. Hun har rett om viktigheten om å forebygge lidelsen ved hjelp av god matomsorg, med godt og variert kosthold og sesongbasert mat, sier Steffensen.

- Naturlig engasjement

Forbundet han leder er en yrkesorganisasjon i Delta, som arbeider politisk for at samfunnet skal satse mer på den offentlige maten, deriblant mat på sykehjem.

- Det er naturlig at eldrematen skaper engasjement. Bak samlebetegnelsen «de eldre» skjuler det seg foreldre, besteforeldre, tanter, onkler, søsken og venner. Dette er mennesker og familiemedlemmer vi er oppriktig glade i, og som vi vil skal ha det så bra som mulig. Det er positivt, sier han.

Les også: Oslo-byrådet skal bruke 60 millioner på vegetarmat: - Helt spinnvilt

Engasjementet som saken skaper, kom også tydelig fram da de nye kjøttkakene ble hovedtema på Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

- Våre eldre som har bygget landet bør kunne velge selv primært hva de skal spise når de blir gamle, ikke nærmest bli offer for en ideologisk debatt i rådhuset om hva ingrediensene bør være, sa Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen, og la til:

- Folk må få velge selv, og vi må behandle de som bor og lever i dette landet som voksne folk og ikke som barn som skal styres fra et rådhus.

Berg: - Frp hisser seg opp

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg, som er førstekandidat for MDG i Oslo i stortingsvalget, slo imidlertid kraftfullt tilbake:

- Jeg synes jo at Frp her hisser seg vel mye opp over noen kjøttkaker som består av 80 prosent kjøtt og 20 prosent bønner. Det er jo både bra for folkehelse og for klimaet at vi spiser litt mindre kjøtt, sa Berg i debatten.

Les også: Lan Marie Berg i strupen på Arbeiderpartiet: – Bakvendt og gammeldags

Det rødgrønne byrådets målsetting er å halvere kjøttforbruket ved Oslo kommune sine institusjoner og kantiner innen 2023. I tillegg vil det rødgrønne byrådet innføre vegetarmat som standardvalg på kommunale arrangementer, og alltid tilby et fullverdig vegansk alternativ.

I tillegg til kjøttkakene med linser og bønner, skal det nå testes ut en innblanding av de samme ingrediensene i andre farseprodukter ved Oslos sykehjem.