Tirsdag formiddag holdt Russlands president, Vladimir Putin, en to timer lang tale om rikets tilstand. Der kom han med harde angrep på Vesten, og ga langt på vei Vesten skylden i at Russland invaderte Ukraina for snart et år siden.

Tirsdag ettermiddag hadde Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg kalt inn til pressekonferanse. Der tok han kraftig avstand fra virkelighetsbildet Putin beskrev i sin tale.

– Det er ingen som angriper Russland. Det er Russland som angriper. Ukraina er offeret for Russlands aggresjon. Vi støtter Ukrainas rett til selvforsvar, en rett som er fastsatt i FN-pakten, Sa Stoltenberg og fortsatte:

– Det er president Putin som startet denne erobringskrigen. Han trodde han kunne ødelegge Ukraina og splitte oss. Men han undervurderte standhaftigheten til det ukrainske folk, og vårt samhold.

Ba Putin snu om atomvåpen-avtale

Nato-sjefen ba også Russland om å revurdere beslutningen om å suspendere atomvåpenavtalen Ny Start, som Putin varslet i sin tale at Russland vil gjøre.

– Jeg ber Russland innstendig om å revurdere beslutningen, og respektere eksisterende avtaler, sa Stoltenberg.

Samtaler mellom Moskva og Washington om å fornye nedrustningsavtalen Ny Start skulle egentlig finne sted i november i fjor, men ble avlyst i siste øyeblikk.

Putin la til i talen at dersom USA gjennomfører atomvåpentester, vil Russland se seg tvunget til å gjøre det samme. Den siste kjente amerikanske atomvåpentesten skjedde i 1992.

Ny Start-avtalen fra 2010 fastsetter blant annet at de to landene maksimalt kan ha 1.550 atomstridshoder i sine arsenal, og den begrenser hvor mange interkontinentale raketter og utskytningsplattformer de kan ha.

Russland har i flere år sagt nei til inspektører fra USA for å kontrollere at avtalen overholdes.

Frykter våpenstøtte fra Kina

Mulig kinesisk støtte av Russlands krig, var noe som også bekymret Nato-generalsekretæren.

– Vi er bekymret for at Kina vil støtte Russlands krig med våpen, sier Stoltenberg.

Bekymringen deles av USAs utenriksminister Antony Blinken, som søndag hevdet at Kina vurderer å levere våpen til de russiske styrkene i Ukraina. Utenriksministeren hevdet da at det gjaldt «alt fra ammunisjon til selve våpnene».

Kina, som i fjor inngikk partnerskap med Russland, har så langt avstått fra å fordømme Russlands invasjon av Ukraina.