Slår vinteralarm i Pakistan

Foto: Christina Halvorsen/ANB

- Spesielt i de nordlige fjellområdene er folk bekymret for om de overlever den kalde vinteren, sier Børge Brende i Norges Røde Kors.

22.10.10 21:06

Oslo: – Verdenssamfunnet og pakistanske myndigheter må øke innsatsen for å unngå tragiske konsekvenser, sier Norges Røde Kors.

Generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors deltok sist helg på et møte i Doha med Den internasjonale Røde Kors-bevegelsen, for å koordinere den videre satsningen med å hjelpe rundt to millioner flomofre i Pakistan de neste to årene.

– Allerede ser vi at underernæring er et svært alvorlig problem. 14 prosent av befolkningen er underernært, og opptil 30-50 prosent av alle barna som kommer til behandling på helseklinikker viser tegn på underernæring, sier Brende.

Tre katastrofer
Pakistan står overfor tre katastrofer med ulike behov, ifølge Røde Kors. I den nordvestlige delen går den flomrammede befolkningen en hard vinter i møte uten tilfredsstillende husly. I Punjab er mesteparten av jordbruksområdene ødelagt og dekket av gjørme. Og i sør står store deler av Sindh-provinsen fremdeles under vann, melder organisasjonen.

– Spesielt i de nordlige fjellområdene av Pakistan er folk bekymret for om de overlever den kalde vinteren, sier Brende.

Brende påpeker at det fortsatt er en nødhjelpsfase i Pakistan.

– Millioner flomofre trenger ikke bare øyeblikkelig hjelp, men også langsiktig støtte til å få livene sine i gang igjen. Til forskjell fra et jordskjelv er dette en katastrofe hvor det kan ta år å få oversikt over alle de langsiktige konsekvensene. Derfor må vi ikke glemme flomofrene, sier han.

Trenger klær og tepper
Amassaderåd Terje Thodesen ved den norske ambassaden i Islamabad mener også vinteren i nord-Pakistan vil bli tøff for mange.

– Flere områder i nord hadde store oversvømmelser. Der lider folk, og der kommer de til å fryse. Husene er borte, og i med at de mistet husene mistet de også alt de eide, eiendeler, klær og tepper. Alt dette er det stort behov for, sier Thodesen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Mange landsbyer må bygges på nytt, marken må dyrkes på nytt, og folk har behov for mat i områder der de har mistet avlinger. Klær er mangelvarer mange steder, og det er viktig å få vannsystemer og helsesystemer til å virke, sier Thodesen.

Norske myndigheter har støttet hjelpearbeidet etter flomkatastrofen med 420 millioner kroner totalt. Dette gjør Norge til en av de største giverne per innbygger. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag