Den britiske avisen The Guardian legger fram en større rapport som avdekker at søkkrike Qatar misbruker arbeidere fra det fattige landet Nepal i forberedelsene til fotball-VM i 2022.

Nepalesere utgjør den største arbeidsgruppen i Qatar. I følge avisen skjer utnyttingen av arbeidskraft i stor stil, og er organisert fra landsbygda i Nepal til toppen av foretningslivet i Qatar.

Mange av arbeiderne som kommer til Qatar må jobbe ned stor gjeld til folk i hjemlandet som har sendt dem til Qatar.

Dermed blir arbeiderne tvunget til å jobbe selv om arbeidsforholdene er langt dårligere enn de hadde blitt forespeilet.

Nærmest daglig dør nepalesiske arbeidere i Qatar. Mellom 4. juni og 8. august døde 44 arbeidere av blant annet hjertestopp og arbeidsulykker.

Flere nepalesere forteller at de ikke har mottatt lønn på flere måneder, og at lønningene blir holdt tilbake slik at de ikke skal stikke av.

Andre arbeidere forteller at arbeidsgivere konfiskerer pass og nekter å utstede andre identifikasjonspapirer, og på den måten reduserer deres status til illegale innvandrere.

- Vi er hjelpesløse

Noen arbeidere forteller at de har blitt nektet å drikke vann under arbeidet i ørkenvarmen i Qatar.

I Nepals ambassade i Doha skal 30 arbeidere ha søkt tilflukt for å komme unna arbeidsforholdene.

Arbeidere forteller at de har blitt nektet å drikke vann under arbeidet i ørkenvarmen i Qatar

- Vi ønsker å reise, men selskapet tillater ikke at vi gjør det, sier en nepalesisk migrant som jobber med å bygge Lusail City - et byanlegg bygget fra bunnen som blant annet skal inneholde en fotballarena med 90.000 sitteplasser. Her skal VM-finalen spilles i 2022.

- Jeg er sint over måten selskapet behandler oss, men vi er hjelpesløse. Jeg angrer på at jeg kom hit, men hva kan man gjøre? Vi kom for å søke et bedre liv, men fant ingen lykke, sier mannen.

- Verre en gamledagers slaveri

Komiteen for Qatar 2022, som leder forberedelsene til fotball-VM, sier til The Guardian at arbeidet på bygninger direkte relatert til fotball-VM ennå ikke har begynt, men at man er «dypt urolige for påstandene som har kommet mot enkelte entreprenører og underentreprenører som jobber i Lusail City prosjektet, og vurderer temaet som meget alvorlig».

Komiteen la også til at «vi har blitt informert om at riktig myndighet undersøker påstandene».

Forholdene avdekket av The Guardian er klare bevis for systematisk tvangsarbeid i Qatar, sier direktør Aidan McQuade i organisasjonen Anti-Slavery International som ble dannet i 1839 for å få bukt med slaveri.

- Faktummet er at disse arbeidsforholdene, og de usedvanlig høye dødstallene overstiger gamledagers slaveri der mennesker ble behandlet som objekter. Det er ikke lenger noen risiko for at fotball-VM blir bygget med tvangsarbeid. Det skjer nå, sier han.

Se reportasjen på The Guardian.

AlJazeera «Inside Story» laget denne reportasjen i juni 2012.

HTML EMBED