Slektninger hevder Mona Høiness utnyttet en dement kvinne

Mandag møtte Mona Høiness familien til Synnøve Alver Urdahl ( i bakgrunnen) i striden om arven på på cirka 100 millioner i Oslo byfogdembede mot familien til Synnøve Urdahl (i bakgrunnen)

Mandag møtte Mona Høiness familien til Synnøve Alver Urdahl ( i bakgrunnen) i striden om arven på på cirka 100 millioner i Oslo byfogdembede mot familien til Synnøve Urdahl (i bakgrunnen) Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Høiness sier hun var Per og Synnøves nærmeste pårørende i over 20 år. Det tror vi mildt sagt er å ta veldig hardt i.

28.08.12 08:05

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Det er satt av fem dager til rettssaken mellom kjendisadvokat Mona Høiness og slektninger av ekteparet Synnøve og Per Urdahl setter i gang i Oslo tingrett mandag.

Mona Høiness ble oppnevnt som enearving til Synnøve Alver Urdahl som døde i 2011. Hun var selv enke av høyesterettsadvokat Per Urdahl som døde i mai 2002.

Mona Høiness sier hun feiret 27 julaftener med Synnøve Alver Urdahl og høyesetrettsadvokat Per Urdahl, noe familiens advokat bestrider i retten. Foto: (Privat)

Påstår enken var dement
Synnøve Alver Urdahl etterlot seg en formue på nærmere 100 millioner kroner, et nesten 1.000 kvadratmeter stort hus på Frogner samt en rekke leiligheter.

Testamentet bestrides av slektningene til Urdahl, deriblant barna til Per Urdahls bror. De mener at Synnøve Urdahl var dement da hun skrev testamentet som ga Mona Høiness alt.

Familien fikk støtte hos sorenskriver Stein Husby i en høring hos Oslo byfogdembete den 29. juni.

- Synnøve Urdahl var totalt senil og kjente meg ikke igjen. Jeg prøvde å få i gang en samtale med henne, men det var helt umulig, sa Husby.

- Så på meg som en datter
- At Synnøve var dårlig en periode i 2010 er riktig, men når hun skrev testamentet og i lang tid etter, var hun helt klar, sa Mona Høiness til Nettavisen NA24 i februar.

Høiness sier at hun tilbrakte 25 julaftener med Synnøve og Per ble betraktet som en datter for dem.

Husby er et av familiens viktigste vitner og avviser dette. Han sier også at han aldri var kjent med at det forelå noen planer om å betrakte Mona Høiness som en arving.

- Høiness sier hun var Per og Synnøves nærmeste pårørende i over 20 år. Det tror vi mildt sagt er å ta veldig hardt i. Vi tror ikke det er riktig at Høiness har vært så nær siden 1990, sier advokaten til familien, Fred Arne Gade.

«God samtykkekompetanse»
Gade vil legge fram sentrale bevis om Synnøves situasjon rundt 20. februar 2007, samt øvrige omstendigheter rundt tilblivelsen av testamentet. De medisinske forholdene vil være et viktig tema.

Høiness bestrider familiens påstand om at Synnøve Urdahl var dement da hun skrev testamentet 20. februar 2007.

Ifølge Høiness scoret Synnøve Urdahl 28 av 30 poeng på en MMS-basert IQ-test i mai 2008. Urdahls lege, Dr. Olaf Hesle, konkluderte med at hun har god samtykkekompetanse.

I et brev fra Synnøve Urdahl til sin manns avdøde brors barn skrev den eldre kvinnen:

«Jeg fikk en sykepleier til å ringe til Anne Berit sist lørdag for å si at jeg ikke ønsket besøk. Til tross for dette, kom dere alle sammen».

«Det er vanskelig for meg å avvise dere når dere kommer. Jeg er sliten etter flere fall. Og jeg ønsker kun at Mona Høiness skal bo sammen med meg og ta vare på meg».

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fikk milliongaver
Familien vil derimot forsøke å bevise at Høiness var et viktig bidrag til at Synnøve Urdahl mistet kontaktet med venner og familien da hun jobbet for ekteparet.

Høiness jobbet for Per Urdahl i to år på starten av 80-tallet. Siden mars 2009 var Høines hjelpeverge for Synnøve, men ble opphevet som det 13. april 2010.

I testamentet skriver Synnøve: «Jeg synnøve bestemmer herved som mine siste vilje at alt jeg eier skal arves av Mona Høinæss.»

I tillegg fikk Høiness 2.7 millioner kroner i gave i 2008 samt arveavgiften.

Høinæss hadde også som oppgave å ordne alle Synnøves økonomiske anliggender. Familiens advokat oppfatter at denne fullmakten er ført i pennen av Høiness og signert av Synnøve.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.