RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sæles tapsboble frister med London

Sist oppdatert:
Nettverksselskapet til høyprofilerte Ørjan Sæle ligner mer og mer en ny boble. Nettverksgründeren frister imidlertid med en London-notering
Ørjan Sæle kom for alvor i medias søkelys etter at han deltok på NRK-programmet 'Først og Sist' i høst. Sæle ønsker å skille mellom pyramideboblen T5PC og forretningsmodellen Sæles selskap Seven benytter; nettverkssalg.

Det er utvilsomt store forskjeller mellom nettverkssalg generelt og T5PC-pyramiden, men regnskapene og utviklingen til Sæles egen satsing Seven ligner uansett mer og mer en boble.

Selskapet var på toppen verdsatt til over 400 millioner svenske kroner. Nå handles Seven-aksjene i unotertemarkedet i Sverige til rundt 60 millioner svenske kroner.

Ser man nærmere på Seven-strukturen er det grunn til å stille enda flere spørsmål til modellen Sæle og resten av bakmennene har valgt, og effekten for Seven-aksjonærene.

Bakmennene kontrollerer "alt"

Gjennom et Luxemburg-kontrollert selskap kontrollerer Sæle, Fredrik Wistrand og Jens Ove Johannessen, i tillegg til den nyansatte nettverksguruen Edward Ludbrook, 76 prosent av stemmene i selskapet. Dette til tross for at de sitter på kun 42,3 prosent av den totale aksjekapitalen. Dette ifølge tall fra selskapets prospekt. Årsaken er at aksjene i Seven er delt i A- og B-aksjer.

Det betyr i realiteten at Sæle & Co. bestemmer alt som skal skje i nettverksselskapet Seven. Så langt har ikke planene til bakmennene vært vellykket.

I år ventes en omsetning i Seven på mellom 60 og 70 millioner svenske kroner. Dette er en tiende del av det Sæle & Cos estimater var for Seven-konsernet var for 2004 for bare ett år siden.

Samtidig har store investeringer i nye land utenfor Norden og store provisjonskostnader ført til en svak bunnlinje. I første halvår i år tapte Seven 24 millioner svenske kroner. Med en kontantbeholdning på kun 27 millioner kroner, betyr det at kassen kunne vært tom innen årsskiftet hvis ikke bremsene hadde blitt trykket inn.

Til iMarkedet sier Ørjan Sæle at selskapet har kuttet de månedelige driftskostnadene fra 8 millioner kroner til 2 millioner kroner. Ifølge Sæle betyr dette at Seven ser for seg at man kan gå i kontant break-even i første kvartal neste år.

Begrenset inntektspotensiale

I et intervju med iMarkedet uttalte Ørjan Sæles far, Finn Jarle Sæle, at prisingen av Seven kunne direkte avledes av antall telefonkunder selskapet kontrollerte. Med den modellen for eierskap Seven har valgt, er dette i beste fall feil, viser iMarkedets gjennomgang.

Årsaken er at Seven kun lever av provisjoner fra sine datterselskaper innen telefoni. De eier riktig nok 49 prosent av PGOne-systemet, og har dermed ikke kontroll over selskapet som er fundamentet til selskapets satsning.

De resterende 51 prosentene i PGOne-systemet eies av et utenlandsregistert selskap som går under navnet Cosmo Services. Ifølge Finansavisen skal en av bakmennene i dette selskapet være Conrad Clausen, mer kjent som en skandalebefengt megler med base i London.

Sæle ville ikke opplyse hvem som eier PGOne sammen med Seven, men opplyser til iMarkedet at Clausen har bistått selskapet med konsulent-tjenester.

Sæle bekrefter også overfor iMarkedet at Seven har tapt 50 millioner kroner på sin elleville satsing. Igjen på kontoen står ved halvårsskiftet 27 millioner kroner, som bakmennene i selskapet selv har spyttet inn vederlagsfritt. Innskuddet kom samtidig med nedsalget til gründerne i fjor.

Ved en beregningen av Sevens verdsetting, må man altså beregne potensialet i provisjoner til selskapet, og ikke direkte antallet kunder hos de samarbeidende salgsselskapene.

Seven får i dag løpende provisjon fra PGOne. Denne provisjonen stammer fra salget Sevens selgere gjør på PGOnes produkter. Sæle forteller at Seven mottar mellom 8 og 10 prosent av disse inntektene.

Men så skal Seven betale sine selgere, og her begynner det å bli vanskelig: Har man skaffet over 200 kunder til PGOne vil selgerne motta opp til 8 prosent i provisjon – noe som betyr at Seven sitter igjen med minimale inntektene.

Men på den andre siden, mener Sæle, vil dette være en fordel for PGOne, som Seven eier 49 prosent av og derfor gi et utbytte dersom det går med overskudd.

Utbytte har vært magert til nå.

London

I intervju med iMarkedet sier Sæle at selskapet planlegger børsnotering om to til tre år, alt ettersom hvordan satsningen går med salg utenfor Norden. I så fall vil det være London-børsen som er mest interessant.

- Vi ser for oss en listing på hovedlisten i London, men det er noe frem i tid, sier Sæle til iMarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere