RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slett meg!

Foto: AFP
Sist oppdatert:
Nå kan alle som finner uønskede opplysninger om seg selv på internett kontakte slettmeg.no for å få hjelp til å slette opplysningene.

- Den nye tjenesten ble lansert i dag av Datatilsynets direktør Georg Apenes og statsråd Rigmor Aasrud mandag formiddag.

Slettmeg.no er en ny tjeneste fra Datatilsynet som skal gi råd og veiledning til publikum ved hjelp av en egen nettside, telefon, epost og chat.

På nettsiden finnes guider til hvordan man kan gå frem for å få personopplysninger slettet fra nett. Her finnes også oversikt over hvilke lover og regler som gjelder ved publisering på nett. Tjenesten kan dessuten bidra med å avklare hvorvidt en opplysning (bilder, tekst, lydfiler) publisert på nettet kan antas å være innenfor det lovlige eller ikke.

Ønsker kontakt

- Vi ønsker kontakt med alle som oppdager uønskede opplysninger om seg selv på nett, og som lurer på om det er mulig, og hvordan man best kan gå fram, for å få disse slettet eller endret, sier Ole Morten Knudsen, én av to rådgivere i slettmeg.no.

- Det kan være et bilde som er publisert uten samtykke, personlige opplysninger, uriktig informasjon eller sjikane. Det kan også være opplysninger man selv har publisert, men som man nå ønsker å få slettet.

Hjelp til selvhjelp

Georg Apenes tror slettmeg.no vil bli stilt overfor enkelte vanskelige grensedragninger i forholdet mellom ytringsfrihet og personvern, men understreket at slettmeg.no ikke skal være et sensurorgan.

- Slettmeg.no er et personverntiltak med praktiske løsninger for øyet, men det er ikke et sensurorgan. Tjenesten vil derfor ikke ha en magisk sletteknapp som kan trykke på ved behov. Slettmeg.no skal basere seg på «hjelp til selvhjelp» ved bruk av sunn fornuft, og ikke trusler om sanksjoner fra Datatilsynets side, sier Apenes.

Nytt tilbud

Stadig flere nordmenn bruker Internett til å dele informasjon om seg selv og andre. I 2009 var 66 prosent av de mellom 15 og 75 år brukere av nettsamfunn, mot 53 prosent året før. Størst var økningen i aldersgruppen 51-60 år.

- Fram til nå har det ikke eksistert noen samlet tjeneste som unge og gamle kan henvende seg til når de opplever personvernkrenkelser på Internett. Alternativet for mange har vært rettsapparatet eller ingenting, og da faller valget som regel på ingenting. Med etableringen av slettmeg.no har man fått et tilbud for folk i alle aldre som både er gratis og ubyråkratisk, sier Apenes.

Prøveprosjekt

Tjenesten er et direkte resultat av Personvernkommisjonens rapport fra 2009 hvor det ble foreslått å opprette «en tjeneste som kan bistå de som får sitt personvern krenket på Internett». Datatilsynet er spent på hvor stor pågangen blir.

- Vi er veldig spente på hvor mange som faktisk vil kontakte slettmeg.no. Ut fra de henvendelsene som allerede kommer til Datatilsynet i dag og den utviklingen vi ser på nettet har vi grunn til å tro at dette er en tjeneste som vil bli nyttig for mange, sier Knudsen

Slettmeg.no vil bli betjent på heltid av to medarbeidere og vil være tilgjengelig for publikum fra klokken 10 – 18 alle arbeidsdager. Tjenesten er et toårig prøveprosjekt som blir drevet av Datatilsynet og finansiert av Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere