RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik åpner du skapdøren

Sist oppdatert:
Homo og usikker? Sjekk Yeyes «HOW TO BE GAY GUIDE».

(YEYE): Homofili er så godt som «normalisert» og i juni vedtar Stortinget en ny ekteskapslov som vil gi homofile og lesbiske mulighet til å gifte seg. Rent statistisk er cirka hver 20. person homofil, mens en NOVA-rapport fra i fjor viste at 3,6 prosent av Oslo-ungdommen anser seg selv for å ha en annen legning enn heterofil.

Likevel er det mange som sliter og som føler det er tungt å skulle stå frem som homofil. Her er Yeyes tips til en lettere homo-hverdag!

1. Bli trygg på deg selv
Dersom du først har bestemt deg for å stå frem, er det viktig at du er trygg på deg selv. Det viktigste er kanskje at du klarer å innrømme for deg selv at du ikke er heterofil, og at det jo er helt greit. Klarer du å si til deg selv «Jeg er homo», så har du kommet et langt steg på veien.

LESBISK KJÆRLIGHET: Det kan være vanskelig å stå frem, uansett om man er homo- eller bifil.
LESBISK KJÆRLIGHET: Det kan være vanskelig å stå frem, uansett om man er homo- eller bifil.

2. Sett nett-døra på gløtt; skaff deg «homo-Facebook»
Om du føler deg klar for det, kan det være en ide å bli kjent med noen andre homser eller lesber som kan gi deg noen råd og vink på veien. Det enkleste er nok å melde seg inn i et nettsamfunn for homofile. Det finnes i dag to slike nettsteder i Norge, Gaydar.no og Gaysir.no. Gaysir er desidert størst med over 33.000 aktive brukerprofiler.

På disse sidene kan du komme i kontakt og bli kjent med unge gutter og jenter som er på din egen alder. Man trenger ikke å oppgi ekte navn eller legge ut bilde av seg selv, om man ikke vil, men det kan jo gjøre det lettere å komme i kontakt med andre.

3. Prat med en god venn
Det kan ofte være mye lettere å prate om temaet med en venn enn til familien. Sett deg ned sammen med bestevennen din og fortell ham eller henne hva du tenker og føler. That’s what they are for!

Dette er også en måte å finne ut av hvem som er dine virkelig gode venner.

4. Lek deg!
Om du vil, kan du jo også prøve å treffe noen av dem du blir kjent med. De aller fleste er hyggelige og velmenende personer. Kanskje finner du en gutt eller jente du faller pladask for? I så fall, kan du virkelig benytte deg av Bibelen for en gang skyld; «Størst av alt er kjærligheten».

5. – Mamma, jeg er homo
Dette er kanskje det vanskeligste steget å ta, men for mange er dette også det viktigste. Selv om du kanskje frykter at mamma eller pappa kommer til å hate deg, så husk på at nettopp du er det kjæreste de har. De aller fleste foreldre elsker barna sine, uansett om barnet skiller seg ut fra hva som er «normalt».

Noen planlegger ned i minste detalj hvordan man skal stå frem for sine foreldre, mens andre velger å gjøre det helt spontant.

Dersom du ikke tør å si direkte til pappaen din at du liker personer med samme kjønn som deg selv, så kan du for eksempel skrive et brev til pappaen din hvor du forklarer hva som skjer.

Hvis ikke, er det selvsagt mulig å gjøre det spontant. Si det til foreldrene dine mens dere for eksempel har en familiekveld, eller når du og foreldrene dine er alene og har litt tid på dere.

6. Ha et åpent sinn
Husk at mange ikke har så lett for å akseptere at folk er ulike. Derfor må du ikke forvente at alle vil synes din «nye» legning er helt greit. Men gi dem tid til å tenke over saken. Til slutt vil nok de fleste innse at det er personen som du er de er glad i, og at hvem du liker ikke har så stor betydning.

DRØMMEGUTTEN?: Er du riktig heldig, kan du ende opp med gutten eller jenta du skal dele resten av livet ditt med.
DRØMMEGUTTEN?: Er du riktig heldig, kan du ende opp med gutten eller jenta du skal dele resten av livet ditt med.

Hetero, homo, lesbisk, bifil. Hva betyr det egentlig alt sammen?

Heterofil: person som blir forelsket i og seksuelt tiltrukket av mennesker av motsatt kjønn.
Homofil: person som blir forelsket i og seksuelt tiltrukket av mennesker av samme kjønn.
Homse: tidligere et skjellsord brukt om homofile menn. I dag omtaler mange homofile seg selv som homse.
Lesbisk: homofile kvinner blir ofte kalt lesbiske.
Lesbe: slang for lesbisk, mange lesbiske bruker det om seg selv.
Bifil: person som blir forelsket i og seksuelt tiltrukket av mennesker av begge kjønn.
Bi: forkortelse for bifil
Bier: slang for bifile.
Transseksuell: person som føler at de er født i feil biologisk kropp og ønsker å skifte kjønn for resten av livet. Transseksuelle kan være både homofile og heterofile.
Transvestitt: heterofile og homofile menn som av og til kler seg i kvinneklær, og heterofile og homofile kvinner som av og til kler seg som menn.
Drag: står for «dress as a girl», brukes om det å kle seg som det motsatte kjønn. De som «dragger» kalles ofte for drag-queens (menn) eller drag-kings (kvinner).
Komme ut av skapet: blir brukt om den perioden av livet hvor homser og lesber forteller venner og familie at de er homofile. Det betyr ikke at alle trenger å vite det, men at de en bryr seg om og er glad i, vet om det. De fleste bruker litt tid før de bestemmer seg for å komme ut av skapet, de er redde for at de man forteller det til skal reagere negativt. Heldigvis finner de fleste ut at både familie og venner er positive.
Heterofil antagelse: det at vi alle helt fra fødselen av, blir antatt å være heterofile. En av grunnene til at homser og lesber ønsker å komme ut av skapet, fordi ingen tror at vi er det (de sier det i alle fall ikke), før vi selv sier det med rene ord.

(Kilde: Brosjyren «Forelsket»,
Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH))

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere