Gå til sidens hovedinnhold

Slik avslører du skattelistens hemmelighet

Listene forteller lite. Her er to triks som gjør at du kan få vite alt om naboens lønn.

Skattelistene forteller lite om den egentlige lønnen til naboen. Det skyldes at tallet som offentliggjøres, alminnelig inntekt, er naboens lønn og eller trygd minus faste og variable skattefradrag. For mange skatteytere er det derfor stor forskjell på reell lønn og inntektstallet som fremkommer på skattelistene.

Der er to metoder du kan bruke for å finne naboens virkelige lønn. Er naboen offentlig ansatt kan du benytte deg av din innsynsrett overfor ansatte i stat og kommune.

Alt du behøver å gjøre er å sende en e-post til arbeidsplassen til den ansatte. Og du trenger kun navnet på den du vil vite lønnen til.

Regn ut med smartepenger.no
Er naboen din ikke offentlig ansatt kan du benytte en kalkulator på nettsiden smartepenger.no. Den regner ut naboens reelle lønn for alle norske skatteytere.

Privatøkonomiekspert Rune Pedersen står bak kalkulatoren, som lar deg beregne naboens egentlige lønn med bakgrunn i opplysningene fra skattetallene. For å gjøre beregningen mer nøyaktig kan du også selv justere enkelte variable.

Kalkulatoren finner du her.

Om innsynsrett til lønn
Din innsynsrettighet overfor offentlige ansatte er stadfestet av Datatilsynet.

En lønnslipp er i utgangspunktet offentlig informasjon, og det stilles ikke krav til at den som ber om innsyn må være navngitt eller måtte forklare hva man skal bruke opplysningene til.

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet har tidligere i år, overfor digi.no, bekreftet at dagens regler gjør at man kan kreve å få utlevert lønnsopplysninger.

- Ja, slik fungerer offentlighetsloven. Tanken er nok at skattebetalerne skal vite hva de betaler for.

Dette betyr at du kan sjekke lønnen til cirka 950.000 ansatte i staten, i kommunene og i offentlige eide foretak.

Regjeringen endret reglene i 2011
- Saken om innsyn i lønnsopplysninger stilnet nok etter at det regjeringen foretok endringer i offentleglighetsloven høsten 2011. Nå kan lønnsoppgaver og fødselsnummer unntas for offentlighet. Det skal fortsatt gis innsyn i bruttolønn, opplyser Skåra til Nettavisen NA24.

Ifølge Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) er det ikke noe rush av henvendelser om lønnsopplysninger til departementets ansatte.

- Vi har kun mottatt et fåtall henvendelser om dette, uttalte seniorrådgiver ved FADs kommunikasjonsenhet Helge Kvandal nylig til Nettavisen NA24.

Endringer i skattelistene
Regjeringen innførte i 2010 begrensninger på publiseringen av skattelistene. Noe som gjør at de kun er tilgjengelige på skatteetatenes egne hjemmesider.

Privatpersoner vil ikke kunne lage lister over de med høyest eller lavest inntekt. For å få tilgang til skattesøket må du i tillegg logge deg inn via Min ID.

- Etter at du har logget deg inn kan du søke på vanlig måte. Vi har imidlertid satt en begrensning på 500 visninger på privatpersoner per måned. På bedrifter er det ingen begrensning, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten Anette Bjerke overfor NA24.

Få også med deg disse sakene:

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene